100 години отрицание стигат


100 години отрицание стигат
24 Април 2015, Петък


Одрин замрази „договора за побратимяване“ с българския град Хасково заради името на парк „Арменци“

Автор: Яна Славянска

о централните улици на британската столица вече се проведе многохилядно шествие в памет на жертвите от събитията със 100-годишна давност. Макар официален Лондон да реши да уважи и контраюбилея, който Турция спретна, за да отклони вниманието на световната общественост от честванията в Ереван, решавайки да прати в Чанаккале принц Чарлз и сина му – Хенри. Все пак топлите връзки между Англия и турската държава са пословични още от османски времена. 

Съюзнически са били отношенията и между Османската империя и Австро-унгарската монархия, но това не попречи в сряда на австрийският парламент да приеме декларация, в която осъди геноцида над арменците от страна на Турция. След което турското външно министерство подскочи до небесата и заяви, че този документ „ще остави трайни петна“ в отношенията между Турция и Австрия.
Впрочем, за първи път австрийски депутати запазват минута мълчание, свеждайки глава пред паметта на жертвите, посечени от някогашния съюзник на величествената им империя.

Междувременно Анкара се нацупи и на плановете до няколко дни в Копенхаген да бъде издигнат мемориал, посветен на геноцида над арменците. От външното министерство на комшиите се гневят, че скулптурата щяла „да оскърби всички турци, живеещи в Дания“. Датските политици обаче кротко и вежливо посъветваха турските си колеги да не се месят в делата на кралството!
Под надслов „100 години отрицание стигат“ шествие по повод юбилея от зловещите събития от 1915 г. ще се проведе на 24 април и в Брюксел. На същата дата, която в Ливан се чества като Ден в памет на жертвите на геноцида над арменците, учениците от ливанските училища – и държавни, и частни – няма да учат.

По решение на кмета на Париж, в деня на столетието от геноцида в 22 ч. или точно в полунощ по ереванско време, Айфеловата кула ще потъне в тъмнина. Светлините по нея ще угаснат, което ще сиволизира отдаването на памет от Париж на невинните жертви на клането.
Чествания, отбелязващи събитието, ще има и на много места в нашата страна. В Пловдив ще бъдат засадени 400 незабравки. Цветето е възприето като символ на 100-годиншината, като неговите венчелистчета олицетворяват петте континента, по които се е пръснал арменският народ.

В Бургас канонизирането на избитите от турците милион и половина арменци ще бъде предавано пряко от Армения на видеостена в местната арменска църква „Сурп Хач“. Следобед там ще бъде открита паметна плоча на журналиста Хрант Динк – турчин от арменски произход, разкрил кървави детайли от историческите събития, случили се през 1915 г. и доказал геноцида над предците си, който е убит в Истанбул преди няколко години пред редакцията на вестника, в който работи.

Както „Десант“ вече писа, по повод годишнината в Хасково кръстиха един от тамошните паркове „Арменец“. Това предизвика гнева на администрацията в турския град Одрин, която замрази договора за побратимяване с българския град.
Одринският градоначалник изпрати писмо до хасковския си колега, в което сърдито изтъква, че отношенията между градовете в сферата на икономиката, социалните и културните аспекти, са помрачени заради това „едностранчиво решение“.

Хасково е един от градовете в България, където има установено арменско общество – със своя история, църква и читалище. Кметът на града Хасково Георги Иванов и общинските съветници са категорични, че докладната за именуването на парка няма да бъде преразглеждана, въпреки позицията на Одрин.


На 24 април, точно в полунощ (арменско време) ще загаснат светлините на Айфеловата кула в памет на жертвите

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
30.04.2015 05:08:09
0
0
БЕЗ ДА СЪМ ОТ СКАТ ,ЗАЯВЯВАМ ЧЕ САМО ТВ СКАТ Е НАЦИНАЛНО ОТГОВОРНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ТЯ ТЯБВА САМО ДА ОСТАНЕ.ДРУГИТЕ ПОВЕЧЕ ИЛИ ПО МАЛКО СА ПРОВОДНИЦИ НА АНТИБЪЛГАРСКИ ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ./ОСОБЕННО АТАКА И ТВ7.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки