Добрич пише амбициозна програма за героите от Добруджанския фронт


Добрич пише амбициозна програма за героите от Добруджанския фронт
Koнната дивизия на ген. Иван Колев в поход
17 Април 2015, Петък


Общината се подготвя отсега за грандиозни чествания с международно участие през 2016 г., когато се навършват 100 години от славната Добричка епопея

Автор: Пламен Николов

Грандиозни чествания с международно участие се подготвят за навършващата се през 2016 г. 100-годишнина от знаменателните победи на Трета българска армия на Добруджанския фронт по време на Първата световна война.
Добруджанската операция е светкавична военна кампания, по време на която армията, ръководена от ген. Стефан Тошев, само за 4 месеца разгромява числено превъзхождащите я румънски и руски войски, подсилени с една сърбохърватска дивизия, и стига до делтата на Дунав.

Така цяла Добруджа е освободена от румънска окупация, установена след вероломното нахлуване на северната ни съседка в българските предели три години по рано, през Междусъюзническата война.
На 1 септември 1916 г. България обявява война на Румъния, а на следващия ден Първа конна дивизия настъпва в Добруджа и освобождава Куртбунар (дн. Тервел). Само за два дни  - на 5 и 6 септември, с устремен щурм е превзета смятаната за непристъпна Тутраканска крепост.

В същото време Конната дивизия на генерал Колев води ожесточени сражения край селата Карапелит и Кочмар, прикривайки фланга на българските войски и не позволявайки на румънците да изпратят подкрепления към Тутракан.
В дните между 5 и 7 септември край Добрич се водят кръвопролитни боеве, останали в историята като Добричка епопея. Градът е освободен на 4 септември, но само три дни по-късно към него настъпват руски и румънски войски заедно със сърбохърватската дивизия.

Защитниците са изправени срещу русите, които само четири десетилетия по-рано са ни освободили от турско робство. Командването на противника смята, че българите няма да се бият срещу своите освободители.
В решителните мигове на сраженията край Добрич ген. Иван Колев повежда Конната дивизия в атака, заявявайки: “Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм благодарен на Русия, загдето ни освободи. Но какво правят сега казаците в нашата Добруджа?

Ще ги бием и прогоним като всеки враг, който пречи на обединението на България!“
На 6 септември атакуващите руски вериги достигат само на 150-200 метра от позициите на варненските войски, но са контраатакувани и отблъснати с удар "на нож". Но числено превъзхождащият противник притиска защитниците на Добрич.
Без да дочака заповед от Щаба на армията, генерал Колев насочва Конната дивизия срещу фланга на сръбските части и разгромява сърбохърватската дивизия, като я принуждава да отстъпи в безпорядък. Това води до паника и сред руските части, разположени пред фронта на варненските войски, които също отстъпват на север.

Именно на тези паметни победи ще бъдат посветени честванията догодина. Идеята е те да бъдат с международно участие, като ще бъдат поканени представители на всички воювали преди век страни.
В Добрич вече е съставен областен план за честванията, в който на този предварителен етап са включени 58 мероприятия в различни населени места.

Сумата, необходима за честванията, е не по-малко от 130 000 лв. Една част от парите ще се осигурят от Националния комитет за отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война, ще се търси и странично финансиране.
Общинската управа на Добрич е амбицирана за стогодишнината от Добричката епопея да бъде открит и паметникът на генерал Иван Колев. За да се случи това обаче, са необходими около половин милион лева.

Един от площадите в областния град  ще бъде именуван в чест на полк. Васил Таслаков – командир на 35-и пехотен Врачански полк, герой от Добричката епопея, повел бойците си в атака срещу превъзхождащите ги руски и румънски войски.
Ще бъде организирана международна научна конференция на тема "Добруджанският фронт през Първата световна война". Заложени са средства и за мащабна международна възстановка на сраженията край Добрич, в която ще участват руски и румънски реконструктори.

Има идея пресъздаването на Добричката епопея да се комбинира с възстановка на щурма на Тутраканската крепост и да се организира военноисторически фестивал, посветен на българските победи през Първата световна война с продължителност два или три дни.
Амбициозната цел, която са си поставили в Областната администрация на Добрич, е през 2016 г. акцентът в отбелязването на 100-годишнината от Първата световна война да бъдат сраженията на Добруджанския фронт.
Покани за участие в честванията ще бъдат изпратени на президентите на България и Румъния.


1916 г., южно от с. Исварен, Ксантийско. Ген. Колев (третият от дясно наляво) с жребеца си Пирин под моста на местната река На това място ще се издигне паметникът на ген. Иван Колев

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки