Пролетни грижи в животновъдните ферми


Пролетни грижи в животновъдните ферми
07 Април 2015, Вторник


Добрите стопани имат доста грижи по това време на годината

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

През пролетта работата във фермите нараства значително. Кои са най-важните мероприятия, които не трябва да се подценяват.
Стопаните трябва да отворят широко вратите и прозорците на помещенията, в които отглеждат животните, и хубаво да ги проветрят, за да може да изсъхнат стените от влагата. Така ще се предпазят от развитие на коварни смъртоносни гъбички и плесени  през топлите месеци.

Дворът и площите около фермата следва да се напръскат с инсектициди против кърлежи, комари и други летящи и пълзящи насекоми. Кръвопийците са много активни в този сезон. Подходящи препарати за целта са: „Фендона“, „Айкън“, „Неостомозан“, „Кардицид“ и др. Всички помещения за животни е добре да се обработят с препарати против инсекти, а след това да се  дезинфекцират с белина. Ако фермерите имат лош спомен със змии от минали години, сега е моментът да предпазят стопанството от съскащите влечуги. Цялото място се поръсва в тясна ивица околовръст със сяра, белина, нафта и други лошо миришещи вещества.

След  като агнетата са вече на паша, непременно трябва да се обезпаразитят  срещу мониезията (ширити, панделки). Тези паразити представляват огромни по дължина (до 6 метра) тении, които  тормозят преживните. Представляват  дълги, бели, плоски ленти, обитаващи червата на агнетата и яретата. Тъй като храната отива за паразитите, блеещите невръстни агнета силно изостават в развитието си, а от това страдат и икономическите резултати от отглеждането им. Използва се „Албендазол“, „Довистом“, „Абантел“ и др.
Овцете и кравите трябва да се предпазят от метил, който дебне от  мочурливите  пасища.  Може да се използват същите препарати. Метилът е най-значимото паразитно страдание при преживните и ежегодно взема хиляди жертви. Овцете и козите пък  трябва да се реваксинират против ентеротоксемиите (челекме).

Задължително на юниците се поставят постоянни магнити в касетка преди излизане на паша, за да се предпазят от попадане на чужди остри тела в търбуха и книжката. Кравите буквално „метат” с големия си език пирони, телове, стъкла, куки  и др. остри предмети.  На по-старите говеда е добре също да се поставят магнити, макар предните години да е слагано. Тези прости и  евтини устройства спасяват живота на преживните твари.
Сезонът е особено опасен за подуването им при пасане на сочна зелена трева в големи количества. Добре е да се преминава плавно към  пасищно хранене, а не това да стане за  един ден.

Първите зайчета вече са се родили и лакомо хрупат гранулките. Правилно е да не бъдат  прехвърляни в друга клетка (това е непосилен стрес за малките), а майката да се  прехвърли на друго място. Тази грешка се прави масово и води до смърт на голяма част от кучилото. Стопаните не бива да забравят да ваксинират около 40-ия ден дребните таушани против чумата с ваксината „Песторин“, „Хебовак“, „Куниправак“ – по избор. Около периода на отбиване в продължение на 5-6 дни във водата трябва да се добавя антибиотик.
На всички пернати (пилета, пуйчета, патета, гъсета и др.) ежедневно против клеката се дава „Селед“, витамини за по-бърз и стабилен растеж и около 15-19-ия ден – препарат против кървавата диария (кокцидиозата). Добре е старите птици да се обезпаразитят с медикаменти срещу глисти – „Пиперазин“, „Левоколумбин“ и др.

В кочините вече заквичаха първите новородени прасенца. Веднага след раждането те следва да се инжектират с железен препарат против физиологичната анемия, с която се раждат – подходящи за целта са „Декстрофер“,  „Феридекстран“ и др. Свинете майки и нерезите е време да се изчистят от аскариди – глисти. При тях това е огромен проблем. Използва се „Левамизол“, „Пиперазин“, „Вермитан“, „Булмектин“, „Пандекс“ и др.

Конете в този сезон страдат сериозно от  оксиури – дълги глисти в правото черво, които непрекъснато безпокоят животните, особено нощно време. По това време на денонощието женската снася  яйца в перианалните гънки, което силно тормози конете и те започват да трият задницата си в околните предмети и стените. Тези дълги 30-40 см глисти могат да бъдат унищожени лесно с „Булмектин“, „Вермитан“, както и с пастите „Панакюр“, „Еквалан“ и др.

Пчелните семейства трябва да се проверят и там, където е необходимо, да се постави подбуда, за да се подготвят пчелите за работа.
Гълъбарите трябва да обезпаразитят пернатите („Пиперазин“, „Левоколумбин“, „Панакюр“) и да направят профилактично третиране  срещу кокцидиите („Толтразурил“) и трихомонадите – „Метронидазол“, „Флажил“, „Трихомонацид“ и др.

На всички животни във фермата следва да се осигури достъп до живителните слънчеви лъчи, за да си наваксат загубата  на витамин Д от тежката зима. Освен това слънчевото греене води до отделяне на освобождаващи хормоните вещества. Това силно способства размножителния процес и повишава плодовитостта на стоката. Влиянието на слънчевите лъчи върху костната система и профилактиката на  рахита е добре известно и също не бива да го забравяме. Когато животните във фермата се движат достатъчно свободно на чист въздух под галещото пролетно слънце, те ще бъдат истински щастливи, а стопаните ще използват пълноценно целия им потенциал.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки