След снежния кошмар идва адът на свлачищата


След снежния кошмар идва адът на свлачищата
Единственият път до село Безводно пропадна и откъсна 80 души, между които и три бебета от света
20 Март 2015, Петък


Кризисният бюджет е мизерен, а скални маси и камъни падат отвсякъде

Автор: Гергана Костова

Снежният капан в Източните Родопи започна бавно да отхлабва хватка, в Кърджалийска област бедственото положение е отменено, но остава ужасът от свлачищата. Най-мащабният удар бе свличането на земни маси край село Пъдарци, което отнесе 20 метра от магистралния водопровод, захранващ Кърджали, Момчилград и близо 60 населени места с питейна вода от язовир „Боровица“.

Потърпевши бяха десетки хиляди жители, а с поредната водна криза се справиха при нечовешки условия 30-ина служители на ВиК. Те работиха повече от денонощие, възстановиха скъсаните тръби, а водата от пречиствателната станция на хранилището пътува 8 часа до резервоарите и домакинствата.
След двата дни сух режим, още два след това от чешмите се носеше тежък мирис на хлор. Този факт обаче на фона на белия кошмар извън областния град, който трая цели 10 дни, е твърде незначителен.

Щетите от бедствието по първоначални оценки възлизат на десетки милиони левове, които държавата няма откъде да извади. Само за укрепването на свлачищата в Кърджали са нужни 8 млн. лева.
Едно от тях е напът да погълне цялото село Сипей – там земята се прокъса след пороите в началото на февруари, 3 къщи и молитвен дом се срутиха и станаха опасни за обитаване. Сега падналите тежки снегове го активизираха отново и страхът обхвана всички местни жители.

Земята под два жилищни блока в областния град с общо 50 апартамента също се срива. Единственият път до село Безводно пък пропадна и откъсна 80 души, между които и три бебета от света, до него е възможно да се стигне само по въздуха.
Цял късмет е, че огромните отломки са спрели до брега на питейния язовир „Боровица“, а не са го затлачили. Иначе щеше да се повтори драмата от миналото лято, когато десетки тонове дървесна маса се стовари във водоема и повече от месец от чешмите тече кафява воняща течност.

Областният управител Илия Илиев коментира по повод поредната водна криза, че ВиК асоциацията, по която в момента се работи, ще даде шанс за обновяване на цялата водопроводна система с финансиране от европейските фондове. В нея държавата ще притежава 35%, а общините - 65%, които се разпределят в зависимост от съоръженията на териториите им. Принципното съгласие между общините е налице, очаква се на фирма да бъде възложено изготвянето на договор с оператора, посочи Илиев.

Сега на дневен ред са свлачищата, като само в Родопите дебнат 12, а причината е в прекомерното овлажняване на почвите. Председателят на АПИ Лазар Лазаров заяви преди дни, че има опасност от нови свличания на скални маси върху пътищата.
Не е ясно още колко време придвижването от Асеновград за Смолян ще бъде невъзможно – хиляди тонове камък блокираха голям участък от пътя. Според Лазаров има няколко рискови места по пътя Асеновград-Чепеларе и между Кричим и Девня.

Опасно е преминаването и между Варвара и Велинград, където почти по цялото протежение над пътя има надвиснали скали, както и по пътя между Велинград и Юндола. Продължава и разчистването на огромното срутище, блокирало пътя Бачково-Наречен в района на Юговско ханче.
Пътят от Банско за Гоце Делчев е разцепен, пукнатината се появила преди няколко дни след проливните дъждове в района на село Места с дълбочина 30-40 см и ширина 4-5 см, и преминава по цялото платно.

Междувременно пореден влак излезе от релсите заради сблъсък със скална маса - мотрисата на пътническия влак от Троян за Левски между спирките Абланица и Хлевене едва не уби пътниците.
Държавата ще трябва да осигури 20 млн. лева помощ по искането на Агенция „Пътна инфраструктура“ за справяне със ситуацията след обилните снеговалежи и свлачищата.
Само разчистването на пътя Смолян - Пловдив ще струва между 300 и 400 хиляди лева.

Според Лазаров решението на проблемите от последните дни със свлачища, срутища и подобни е направата на съоръжения за превенция. Това обаче струва много скъпо, имайки предвид и мащабите, които ни грозят. Той даде пример за съоръжение като козирка, но само едно такова излиза около 15 000 лева на линеен метър.
Критичните места са вече набелязани, надеждата е през лятото да започне укрепването им. Средствата за подобни кризисни дейности са едва 19 млн. евро, което според пътния шеф е изключително малко.


Такава е картината в Сипей в момента

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки