Нападенията над български лекари не спират


Нападенията над български лекари не спират
За да се спаси живота на пребитата детска лекарка д-р Велислава Джонева, се наложи оперативно да бъде отстранен далакът й
20 Март 2015, Петък


Само в рамките на 24 часа тези дни в Хасково бяха регистрирани два случая на насилие срещу медици

Автор: Янко Георгиев

Почти до смърт в Хасково беше пребита от 34-годишен циганин детска лекарка, докато се прибирала към дома си. Престъплението бе окачествено от прокуратурата като изключително дръзко и цинично.
Жертва на Йордан Александров от хасковския ромски квартал стана д-р Велислава Джонева. След като нападателят я съборил на земята и я пребил жестоко с юмруци и ритници, той обрал дамската й чанта, в която имало около 130 лв, лични документи и медицински слушалки.

Жената успяла да се добере до дома си, за да постави инжекция на своята майка и след това отишла в болницата. Там хасковските хирурзи веднага й направили животоспасяваща операция, като отстранили спукания й при побоя далак.
По данни на прокуратурата Йордан Александров досега е бил наказван от съда 8 пъти за кражби, което обаче не е довело до неговото превъзпитание. Рецидивистът е безработен и е учил до 3 клас.

Малко преди във вторник да започне делото срещу него, Управителният съвет на Районна лекарска колегия - Хасково с възмущение остро осъди посегателството срещу  д-р Джонева, довело до животозастрашаващо състояние и тежки увреждания на нейното здраве. Това е  доказателство, че съществува проблем, който не само трябва да бъде показван и назоваван, а да бъде ефективно отстранен – алармираха от лекарската колегия.

На следващия ден след зверския побой над докторката, изпаднал в алкохолно опиянение 42-годишен димитровградчанин пък вилня в спешното отделение на хасковската болница. Той се нахвърлил с юмруци към медицинските работници, при което пострадали лекар, медицински сестри и санитарки. Наложило се в помощ на медиците да бъде изпратен автопатрул.

Правителството обвинява ромите за 175 такива нападения през миналата година. В края й здравният министър Петър Москов лансира идеята линейките да не пътуват до райони, където преди това са извършвани нападения над екипите, освен ако не може да се гарантира безопасността на медиците.
Това породи доста напрежение сред обществото. Както коментира агенция „Ройтерс“: „проблемът се оказа ново предизвикателство пред усилията на Европа за интегриране на най-голямото етническо малцинство“.

Някои поиската оставката на Москов, но медиците го подкрепиха. „Не лъжем – бият ни и ни обиждат“, обясниха лекарите, излезли на шествие в защита на здравния министър.
Това стана през декември 2014 г. През март 2015 г. виждаме, че нещата не са се променили. Инцидентите с нападения над медицински персонал все така продължават. На циганската престъпност също не е сложен край. И никой не може да каже докога ще продължава това!


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки