ГЕРБ погреба спорта в Бургас


ГЕРБ погреба спорта в Бургас
Водачът на съветниците на НФСБ в ОбС-Бургас показва докладните записки, внесени от патриотите през годините по казуса
20 Март 2015, Петък


НФСБ поиска оставката на бургаския кмет Димитър Николов заради престъпното му бездействие по казуса със стадион „Черноморец“

Автор: Десант

Групата на „Национален фронт за спасение на България“ в Общинския съвет- Бургас призова за оставките на кмета Димитър Николов от ГЕРБ, на председателя на местния парламент Константин Луков и водача на герберското мнозинство в ОбС-Бургас Димитър Людиев. Повод за това стана стартиралото изпълнително дело за продажба на едноименния стадион на ПФСК „Черноморец“.

На специална пресконференция депутатът от „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ Христиан Митев, областният лидер на родолюбците Ангел Божидаров и общинските съветници Георги Дражев, Гинка Дянкова и Манук Манукян изнесоха пред медиите цялата документация по казуса „Черноморец“. Патриотите за пореден път алармираха обществото за източване на футболния клуб с цел разграбването на атрактивната база на най-голямото спортно съоръжение в морския град.

През 2008 г. стадионът бе апортиран от Николов в капитала на едноименния спортен клуб като общинска вноска от 50-процентов акционерен дял. Другият акционер – „Петрол холдинг“ на олигарха Митко Събев, обяви още преди шест години грандиозен проект, наречен „Черноморец Арина“, който трябваше да превърне спортния комплекс в най-голямото бижу на Европа. Това обещание обаче остана неизпълнено и в момента съоръжението е в изключително тежко състояние, а част от него вече е обявена за продан на търг.

Дълговете на дружеството към днешна дата надхвърлят 60 милиона, при собствен капитал от 50 милиона лв. Още 30 млн. лв. „Черноморец“ дължи на различни банки, като основен е залогът в полза на фалиралата КТБ. Неплатени са и различни суми към НОИ, за комунални разходи и заплати на служители на клуба.

„Община Бургас е ограбена, при това не от външни лица, а с активното съучастие на кмета Димитър Николов и приближените му. Чрез задкулисни игри се иска пълното събаряне на спортните съоръжения, като на тяхно място ще бъдат направени молове, жилищни сгради и офиси. От много време НФСБ бие камбаната за порочните и корупционните практики в ПФСК „Черноморец“. В Общинския съвет групата съветници на партията редица пъти сме съобщавали, че дружеството умишлено е тласкано към фалит, за да може някои хора после да си приберат апетитните имоти“, подчерта Ангел Божидаров.

Той добави, че патриотите са започнали подписка да бъде проведена извънредна сесия на местния парламент, на която общинските съветници да търсят спешен план за спасяването на имотите. Досега обаче са събрани 16 подписа, като сред тях няма от мнозинството на ГЕРБ в местния парламент.

„Бургаският спорт и футбол са буквално унищожени от организирана престъпна група, целяща разграбване, унищожаване и застрояване на спортните терени. Мълчанието и прикриването на престъпленията са довели до това критично състояние на общинската собственост. Необходимо е в момента неотложно и радикално решение, каквото може да бъде единствено отчуждаването и провъзгласяването като публична общинска собственост на спортен комплекс „Черноморец" и стадион „Лазур". В „Лазур“ Община Бургас притежава и 14 декара от неговата площ, която вече е запорирана заради големите задължения на „Петрол холдинг“. Въпреки че компанията на Митко Събев ползва това съоръжение от осем години, не е плащан никакъв наем на местната власт през годините на приватизация и продажба", уточни още Ангел Божидаров.

Той допълни, че налице било трайно неизпълнение на нито един от поетите ангажименти пред Общински съвет-Бургас, от така наречените частни инвеститори в лицето на „Петрол холдинг“, ПФК "Нафтекс" АД и лично Митко Събев. Основна вина за това, че не са защитени интересите на морския град и данъкоплатците носи кметът Димитър Николов, категорични са патриотите.

„Прехваленият кмет-слънце, както го величаят неговите съпартийци още през 2008 г., без да е упълномощен от ОбС - Бургас е отишъл като представител на общината в ПСФК „Черноморец“ АД и е променил Устава на дружеството, така че да даде възможност на другия акционер изцяло да доминира с бройката на представителите си. А после започна да се оправдава, че не можело нищо да се направи, защото съдружникът имал повече гласове в общото събрание“, уточни Георги Дражев.

Като спешна мярка за спасяване на спортния комплекс патриотите предлагат на предстоящата сесия на местния парламент, насрочена за 24 март, стадионите „Черноморец“ и „Лазур“ да бъдат отчуждени и деактувани като публична общинска собственост.
Въпреки че това е единственото законно решение, което може да спаси „Черноморец“ и кампуса „ Гнездо на акули“, кметът Николов се опита да се скрие зад гърба на Общинския съвет. Пред журналисти в края на миналата седмица той дори предложи да се покрият колосалните дългове на дружеството със средства от общинския бюджет и заяви за пореден път, че не носи отговорност, а тя е на общинските съветници.

Но да се върнем отначало, за да хвърлим повече светлина върху скандалната сага, която заплашва да остави морския град без стадион.
Ширнат върху 140 декара, в миналото спортният комплекс „Черноморец“ бе лицето на Бургас. Освен легендарни футболни отбори, на зеления терен гастролираха и звезди на поп музиката от почти цял свят. Изобщо, станеше ли дума за голям концерт или спортно събитие край морето, всички се запътваха към „Черноморец”. В Бургас вече почти осем години управлява ГЕРБ и Димитър Николов. Още от началото на футболната афера, та до днес, в нея се прокрадва неговото име.

В периода 2005-2007 г., когато общината в Бургас решава съдбата на стадиона, сегашният кмет на града е председател на Комисията по икономика и инвестиции към Общинския съвет. На кметския пост по онова време е червеният Йоан Костадинов. Под благовидния предлог, че градът отчаяно се нуждае от стабилен футболен клуб, той предлага съдружие с „Петрол холдинг”, която тогава е част от варненската компания „Нафтекс” на Митко Събев.
Със съгласието на Николов тогавашната икономическа комисия в ОбС-Бургас дава разрешение спортното съоръжение да се преобразува в частна общинска собственост, която вече подлежи на всякакви сделки, дори и на продажба. Като шеф на комисията Николов притежава цялата информация за бъдещото дружество със Събев.

Той дава цял стадион. „Черноморец”, който по неясно какви критерии е оценен на 25 милиона лева, въпреки че агенциите за недвижими имоти продават терените в тази част на Бургас за 300 евро квадратния метър, тоест 140 дка би трябвало да струват поне 40 млн евро, а може би и повече, тъй като това не е просто една земя, а застроена площ. След като става кмет през 2007 г., Николов не само че не прави нищо, за да защити дела на Община Бургас в ПСФК „Черноморец“, но и дори с голяма охота участва в рекламните акции на Събев и „Петрол АД“.

Обещанията на петролния олигарх бяха повече от фантастични. В неговия проект за нов модерен стадион, многофунционална зала, търговски центрове, административни сгради и развлекателен център, които се планираше да се изградят върху терена, трябваше да бъдат инвестирани колосалните 400 милиона евро и да бъдат разкрити 10 хиляди нови работни места.
Но нищо подобно не се случи. И дори от това, което съществуваше допреди, вече не е останало почти нищо, освен грозни руини от цветущата някога емблематична спортна база.

Единствената политическа сила, която последователно искаше осъществяването на по-добър контрол от местната власт върху състоянието на ПФСК „Черноморец“ бе Националният фронт.
Групата на Независимите в предходния мандат на ОбС, която прерасна на НФСБ в сегашния, входира осем записки с искане за представяне на пълен финансов отчет на дружеството. Лидерът на партията на СКАТ Валери Симеонов още през 2008 г. постави въпроса какво ще стане с дела на общината, ако обещаните инвестиции от „Петрол“ не се случат и започнат изпълнителни дела.

През годините местният парламент вкара свой представител в Общото събрание на ПФСК „Черноморец“, а също и двама членове в Съвета на директорите му с цел уж да бранят интересите и собствеността на Община Бургас. Но въпреки настояванията на представителите на НФСБ в Общинския съвет за контрол върху случващото се на запустелия терен, засега няма яснота какво всъщност е реалното положение около казуса със стадион „Черноморец“ и какво е финансовото състояние на едноименното дружество.
Междувременно от 2010 г. насам  дълговете на ПФСК „Черноморец“ нараснаха с милиони, а въпросът за собствеността на „Петрол“ АД и отговорността за източването на клуба потъна в сложни финансови машинации.

Въпреки че според Търговския регистър все още като шеф на Съвета на директорите стои името на Митко Събев, се говори че мажоритарният пакет акции е преминал в ръцете на скандалния банкер и шеф на КТБ Цветан Василев през април 2014 г. Това е станало ясно на разговор на Димитър Николов с футболната легенда на „Черноморец“ Иван Притъргов. Говори се, че след фалита на трезора мажоритарният пакет акции е отишъл при боса на „Литекс“ Гриша Ганчев. Той дори през декември 2014 г. прави опит да продаде автобусите на футболния отбор, за да покрие дълговете на дружеството.

Каква е истината, все още не се знае. Но вече е факт, че на 6 април е насрочен търг за тренировъчната база на спортния клуб от частния съдебен изпълнител Делян Николов. Което е първата стъпка към тоталното унищожаване на тази легендарна емблема на града.


Бургаският кмет Димитър Николов вместо да брани интересите на града, подкрепя Митко Събев

В категории: Бургас , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Kiana
07.08.2016 21:45:11
0
0
I bet she was a bit more patient after you pointed that out. Goes to show how well doctors and nurses pay attention to the details of medical notes, do7ns&#821e;t it?
1
Марио
24.03.2015 21:42:59
0
0
Герб си е криминална партия от самото и озаконяване.Герб и ДПС са все комбни.КТБ пак заедно я окрадахам,Само нови избури,и със двупартиност,и по чист мажуретарен път.Сега във всички граове трябва да се направят комиси за корупция,ако Цацаров не дава да напуска,народа сам ще си избере нов прокурор,които народа ще защещава а не мафията.При Цацаров щом няма един министар или прокурор във затвора то това лице 100% работи за мутрите.Наи важните управници,като прокурор,президент,министар председател,на Данс шефа,всички тези постови дерекно от народа трябва да се избират.Иначе,пеи ли си Пенкеле кои ли те слуша става.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки