Със заслугата на родни магистрати: Зелена светлина пред настъпването на исляма


Със заслугата на родни магистрати: Зелена светлина пред настъпването на исляма
20 Март 2015, Петък


Съдът в Добрич отказа да заличи сдружение, основало нелегален пансион и мюсюлманско училище в Тервел

Автор: Пламен Николов

Окръжният съд в Добрич отхвърли иск на прокуратурата за прекратяване регистрацията на неправителствената организация Сдружение за подпомагане и култура „Нова надежда”, която бе разкрила нелегален пансион и медресе (ислямско духовно училище) в Тервел.
На пресконференция в края на януари 2015 г. окръжният прокурор Пламен Николов разказа за опита на ислямска секта да разкрие нерегламентирано учебно заведение, наречено „Сюлеймание”. Емисар на сектата бе турски гражданин.

Опитът за откриването на нелегалното ислямско училище е осуетен през 2012 г., става ясно от решението на Окръжния съд. Под прикритието на неправителствена организация и социални функции е разкрито медресе. То обаче се оказва отворено в грубо нарушение както на законите в държавата, така и на правилата на мюсюлманското изповедание в България, припомни Пламен Николов, който е бил наблюдаващ прокурор по случая.

Оказало се, че за разкриването на медресето не били уведомени нито Главното, нито Районното мюфтийство. В Регионалния инспекторат по образование пък въобще не знаели за съществуването на подобно „училище”. В него били привлечени десетина деца от проблемни семейства на възраст между 6 и 15 години. Без учебни планове и квалифицирани педагози, те били заставяни да учат религиозни текстове, като били принуждавани да стават в 5 ч. сутринта.

Имало случаи и на бити малчугани. За по-малко от година прокуратурата и ДАНС са установили всички обстоятелства около нелегалното медресе. Турският емисар е бил настоятелно помолен да напусне пределите на страната, а в съда е депозирано искане за прекратяване регистрацията на неправителствената организация, послужила за прикритие на ислямското училище. Именно това искане сега бе отхвърлено от окръжните магистрати.

При проверка от служители на Държавната агенция за закрила на детето е констатирано, че в имот, собственост на сдружението, пребивавали малолетни и непълнолетни, чийто престой бил обвързан с провеждано мюсюлманско религиозно обучение. Установено е още, че сдружението с нестопанска цел е предоставяло и социални услуги от резидентен тип – приют, без да има издаден лиценз за тази дейност.

С това неправителствената организация е нарушила правата на децата, упоменати в българското законодателство и Конвенцията на ООН. Именно тези обстоятелства са мотивирали окръжната прокуратура да поиска прекратяването на НПО и заличаването й от регистъра на легалните сдружения с нестопанска цел.
След проверките от Агенцията за закрила на детето на сдружението бил съставен акт и наказателно постановление за глоба в размер на 7000 лв., което е влязло в сила. А после неправителствената организация е преустановила осъществяването на каквато и да е дейност, се посочва в становището на адвокатите й, които настояват искането на прокуратурата да бъде отхвърлено.

От доказателствата по делото се установява, че за периода от септември 2011 г. до 11 октомври 2012 г. Сдружение за подпомагане и култура „Нова надежда” е осъществявало социална дейност, като е разкрило приют, в който е предоставяло на деца подслон, храна, отопление и задоволяване на ежедневните им потребности. Тази дейност е извършвана без сдружението да има издаден задължителния по закон лиценз от Държавната агенция за закрила на детето.

Установено е още, че на 11 октомври 2012 г. настанените в нелегалния приют деца са били изведени с полиция от имота на сдружението след издадена заповед от Дирекция „Социално подпомагане” – Тервел. Малчуганите са били преместени временно в приюта за сираци в Добрич, а някои са били върнати в семействата им.
От извършената през януари 2015 г. проверка е установено, че през последните две години в къщата в Тервел, където е бил нелегалният пансион, не са живели деца и не е извършвана каквато и да е дейност.

Окръжните съдии приемат, че след като към датата на разглеждане на делото пансионът не е функционирал под каквато и да е форма и няма твърдения за практикуване на мюсюлманско изповедание, искът на прокуратурата за прекратяване регистрацията на сдружението следва да бъде отхвърлен.
Магистратите не са съгласни и с доводите на прокуратурата, че неправителствената организация би могла да възобнови дейността си в бъдеще, ако регистрацията й не бъде заличена.

Остава открит въпросът кой ще носи отговорност, ако това все пак се случи и след няколко месеца или години под формата на НПО и социални услуги на друго място в страната или пък в Добричка област отново се появят емисари на по-дозрителното сдружение, под чието прикритие функционира ислямска секта с неустановени виждания и идеология.


Наблюдаващият прокурор по случая Пламен Николов е категоричен, че медресето е отворено в грубо нарушение на българските закони

В категории: Общини , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
баба Ванга
24.03.2015 11:39:25
0
0
Да не би да имаш предвид Нострадамус? Даже никнейма си не можеш да напишеш правилно, неграмотник! Като си такъв патриот, поне научи как се пише думата УЧИЛИЩЕ! Другите правописни грешки халал да ти са, въпреки, че и от тях ми се повръща.
Срам за българския патриотизъм си ти!
1
Настраданус
20.03.2015 17:47:43
0
0
Всички ислямски учелища трябва да се затворят във Балгария.Които иска такива учелища да прави то извън Балгария и Европеиския саюз.Европа е хистиянска общност и мюсулманите радикалните да се махат от Европеиската общност.Във цяла Европа такива радиклни учелища са забранени.Ами това е един вид секта,и промиват им мозаците и като пораснат ги исползват Американците,Саодитска арабия ,Катар,за живи бомби,във името на някого.Както има семинари при християните и всички предмети се изочават,то и при мюсолманите може на същия принцип да има учелища.Но само коран да учат,то това си е 100% радикален ислям,които ще избива обществото един ден без пречина.На времето Кемал Ататюрк такива радиклни ислямисти ги е трепял поголовно,понеже такива деца един ден стават оръжие на евреите от Америка.Пълна забрана,за да има мир и любов.Мозака на безделника е работилница на дявола.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки