Потайностите на българското дворцово разузнаване


Потайностите на българското дворцово разузнаване
Цар Фердинанд (в средата)
11 Март 2015, Сряда


Властта на Фердинанд, Борис III и Тодор Живков не се е крепяла на щикове, а на шпионаж

Автор: Борис Цветанов

Неизброимите фейлетони в европейската преса и карикатурите, в които задължително присъства дългият нос на княз Фердинанд, оставят западния читател с представата за един монарх, първата грижа на който била да се обгради с платени шпиони. Сочи се и цифрата 500 негови лични агенти. Разбира се, бройката е преувеличена, но трябва да приемем, че в ония "бурни български времена", както ги нарича Фон Мах, е имало животрептяща нужда от дворцово разузнаване.

Фондът „Заговори срещу Фердинанд" в ЦДА е един от най-обемистите. Шпионирало се е тотално, дори в двореца. Той е разработен от австрийския архитект Франц Грюнангер и отговаря на всички изисквания за „необичаен блясък", „прекалена церемониалност", както и тайнствеността на готическите замъци, „обвит в мрачина" и „западна латинщина", както го описва Стоян Михайловски в скандалната статия „Потайностите на българския дворец".
Там е имало приемни и кабинети със специални кухи стени и вградени гардероби, които са давали възможност да се подслушват чакащите за аудиенция, дори когато си шепнат. Това не е новост необичайна, имало ги е във всички дворци, включително и в Кремъл, където са ползвани и от Ленин, и Сталин.

Цар Борис е пълна противоположност. Колкото Фердинанд може да се олицетвори с  разкош и блясък, толкова царят е земен. Движи се без охрана, упорито отказва да му бъде назначена такава, дори и само за извънредни случаи.
Това не означава, че не е имал дворцово разузнаване. То е дори по-ефективно от това на баща му, защото е заложил не на количеството, а на качеството.

Негов главен разузнавач или по-точно резидент е близкият му приятел, израсналият по военните лагери Димитър Генчев (наричан Калигула и цар Генчо), инспектор по дворците, човек, надарен от Бога да общува с всякакви личности. Той е най-осведоменият човек в двореца и страната, той е навсякъде, където възникват проблеми, той е решаващият ги.
Известно време в дворцовото разузнаване е включен и Йордан Севов, но ненавиждан от княгиня Евдокия, той няма възможностите, които има цар Генчо.

Връзка с държавната полиция Негово Величество осъществява чрез Никола Гешев, като срещите им са тайни и стават в задна стаичка на ресторанта на Танушев в Борисовата градина.
За цар Борис е много по-важно да е осведомен за всичко, което става в Европа, свързано с България. За целта в Берлин и Виена пълномощен министър е Първан Драганов, притежаващ качествата на изключителен разузнавач. Той организира цяла агентура в самото сърце на Райха и за царя никога не е имало нито тайни, нито пък е оставал без съвет на добре познаващия всичко в тая приятелска (?) държава Драганов.

Още по-важен за цар Борис е бил агентът му в Москва. Това е пълномощният министър там Иван Стаменов. Близостта на царя с него не е така афиширана, като тая с Драганов, но е съществувала. По едно време две години Стаменов е бил негов личен секретар. Той е образцов осведомител, дори и за най-дребните неща, което се вижда от негово донесение до царя за случай на гарата в Москва на 13 април 1941 г., когато Сталин и Молотов изпращат японския министър на външните работи Мацуока.

И двамата били кьоркютук пияни, прегръщали се с кого ли не. На военното аташе на Германия Сталин му викал: „Немецо, немецо, приятели докрай, немецо". Бащата на народите дори наредил влака да закъснее, за да може да се прегръща по-дълго с Мацуока, на когото казвал: „Ние с вас ще вкараме Европа в релсите!", а Молотов на всяка крачка заставал във войнствена поза и се биел в гърдите: „Аз съм пионер скаут, винаги готов!".
Можем да си представим колко съвестен е бил Стаменов за сериозните неща, ставащи в Кремъл.

Подобни агенти е имал царят и в други европейски столици.
Тук ще приведем пример за резултатите от тази особена строго охранявана дейност, която намираме в записките на английския журналист от „Таймс“ Дъглас Рийд. Той се е срещал в Евксиновград с царя. Обсъждали са какви ли не въпроси, включително и атентатите в периода 1914-1940 г., нещо актуално и днес. Изводите на царя важат и сега с пълна сила. „Той говореше като специалист – пише по-късно в своя книга Дъглас Рийд, – който спокойно обмисля професионални проблеми".

Рийд дава отговор и на странния въпрос за почти пълната липса на дворцово разузнаване в страната: „Неговите българи го харесваха и в тях той не съзираше опасност... Този човек, който обичаше децата и цветята, обожаваше пеперудите, искаше да запази своето царство и мира и това бяха мотиви и интереси, които съвпадаха с тия на народа му". Рийд обаче остава завинаги впечатлен от мъдростта на монарха: „На света има сили – казал му той, – които не желаят мир и ред на Балканите, където ще се решава бъдещето на Европа, но никой в никоя държава не може да ги подведе под обвинение. Те са интернационални групи, по-скоро свръхнационални".

За разлика от двамата монарси, цар Тодор не гради дворцово разузнаване нито като количество, нито като качество. А просто създава атмосфера на пълен разцвет на доносничеството. Всъщност той никога не е имал нужда от митичното Шесто, много преди доносите на агентите на отделението, той вече е знаел детайлите в тях.
Тъй като сме уважаващи себе си вестникари, няма да се хващаме да въртим изтърканата плоча, омръзнала вече дори и на клюкарите традиционалисти.
Живков отлично е знаел, че е само генерал губернатор от рода на Санчо Панса и всеки малко крив поглед от Кремъл означава направо изритването му.

Затова е следил посоката на вятъра с особено настървение. Не знаем дали е имал свой човек в обкръжението на Хрушчов, но сме сигурни, че той пръв от лидерите в социалистическия блок месеци преди тях научава, че песента на „кукурузчика" е композирана и предстои само да бъде изпята. 
През късното лято на 1964 г. Леонид Брежнев, все още само секретар на ЦК на КПСС, е на посещение в България. На неизменната, съпътстваща мероприятието вечеря в Хасково първият секретар на града вдига тост: „Да живее другарят Никита Сергеевич Хрушчов!". И вижда как седналият до него Брежнев се усмихва като Мона Лиза: „А разве других нелзя жить?" – казва. Това веднага стига до ушите на Тато и той вече знае, че дните на Хрушчов са преброени.

Но това е само началото. Живков знае, че трябва да бъде своевременно осведомен за всеки полъх на вятъра от Москва. Той не ползва специализирана агентура, а прибягва до следния трик. Преди да замине за столицата на СССР известен ценен там наш научен работник е извикан при Тато, който му казва: „Ти си първият, който посещава Москва след падането на Хрушчов, а там знаят, че бяхме близки с него... Трябва да разбера отношението на Кремъл към мен. Трябва внимателно да подхвърлиш това-онова за мен, разбира се и отрицателни неща, за да видиш как ще се реагира".

Този номер е редовен, затова и няма нищо чудно, че Тато своевременно бил осведомяван в различни периоди за това как понякога в Кремъл имало опашки от членове на ЦК на БКП, които се надпреварвали да го „ковладят".
Срещу тях, а и изобщо не само за осведомяване, но и за влияние над първия съветски ръководител, Живков изпраща свой агент направо в сърцето на Кремъл – в дома на Брежневи.

Милка Калинова официално е била съветничка в българското посолство. Много скоро тя влиза под кожата на Галина, дъщерята на генсека, и направо я обсебва. Кожуси, украшения, брилянти, картини, летуване по Черноморието за Галина и приятеля й мафиот Борис Циганина и за нея, съответно за Тато, не остава тайна в Големия царски двор. Чрез дъщерята Милка влияе направо над всемогъщия Голям брат и това продължава до кончината му.
С това и свършват големите потайности на българското дворцово разузнаване.


Борис ІІІ (вляво) на 24 май 1942 г. в Скопие Леонид Брежнев и Тодор Живков

В категории: История , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
TARGOVEZ MEDIATOR POSREDNIK i
28.09.2015 11:42:15
0
0
NE ZNAM DALI TOVA V KOETO SE SAMNJAVAM IMA NESHTO OBSHTO S DVORZOVO RASUSNAVANE ILI E SAMO KRASHBI NA TARGOVSKI I LISHNI ZNANIA .
USTANOVIH SHE OT DESETILETIA NJAKAKVI SI VEROJATNO TURSKI EVREJSKI GERMANSKI BALGARSKI SAVETSKO-RUSKI I DRUGI,,,RASUSNAVASHI -SPIONI SA LISALI V DOMA MI V BERLIN I VARANA KADETO SHIVJA ZA DA GLEDAT KAKVO IMA INTERESNI ZA TJAH A MOSHE DA SA POSTAVJALI NESHTO TJAHNO DA SA GO FOTOGRAFIRALI KATO INTERESNA MOJA SOBSTVENOST I DA SA GO ISDAVALI I TARGUVALI S NEGO KATO S ZENNA INFORMAZIA .
AKO TOVA NESHTO SE SLUSHI NA BRASILSKIA GERMANSKIA RUSKIA I DRUGI POSLANIZI V BERLIN I VARNA VEROJATNO SHTJAHA DA KASHAT NA TEHNITE KONTRA SPIONI I SPIONI DA OTIDAT V DOMOVETE NA TESI I SVARSANITE S TJAH STRUKTURI I DA NAPRAVJAT SASHTOTO .
A AZ NJAMAM FAJDA OT TOVA IMAM FAJDA SAMO DA IMAM MNOGO SOBSTVENI ZAKONNI PARI
I ZAKONNI SHENSKI LJUBOVNIZI TIP EVROPEJSKI VID HRISTIANSKI KOKOSHKI FASANI JAREBIZI KOITO DA SA PODOBNI NA SOFIA LOREN ,DSHINA LOLOBRIDSHIDA , CARMEN SEVILLA ,MARIA DE TORRES ,LIBERTAD LAMARQUE ,ANA MARIA ISABELLA I DRUGI NO MLADI I ZDRAVI .A SHTO SE OTNASJA DO BALGARSKI I NEBALGARSKI GENERALI MINISTRI DEPUTATI MOETO MNENIE I OTNOSHENIE KAM TJAH E KATO NA TARGOVEZ RENTIER KOJTO NE SHELAE DA RABOTI BESPLATNO NIKOMU I SI TARSI ZA PRIJATELKI MLADI HUBAVI ZDRAVI MOSHE I BESRABOTNI MARSELIVI PRADLIVI NO MILIONERSKI DASHTERI S MILIONI ZA HARSHENE ZAEDNO S MENE A SHTO SE OTNASJA ZA DRUGARJA TODOR SHIVKOV PRODAJTE GO ISDAJTE GO NA TURZITE KATO VASIL LEVSKI KOJTO RABOTIL KATO AGENT NA GESHEV VNEDREN PRI KOMUNISTITE KADETO PAK RABOTIL KATO TURSKI SAVETSKI KITAJSKI JAPONSKI I DRUGI VID AGENTI POD PRIKRITIE I SKRIL 5 TONA 555 KILOGRAMA I 555 GRAMA ZLATIST PJASAK V PUSTINJATA SAHARA I NAPISAL V TESTAMENTA DA SE NAMERI OT TESI KOITO SA ZASLUSHILI I PRED VSEVISHNIA GOSPOD ZA TOVA sled kato vasko roden na 21 v dalgopol bade i ima trajno tova koeto trajno obisha.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки