Лечебните свойства на зелевия сок


05 Март 2015, Четвъртък


Активизира защитните сили на организма и намалява риска от онкологични заболявания


Характерно за зелевия сок е, че по-голямата част - над 60% - от азотсъдържащите съставки са белтъци. Голям е броят на неговите аминокиселини, между които има и много от незаменимите за човешкия организъм - метионин, триптофан и др. Зелевият сок съдържа бетаинхолин и затова подпомага обмяната на веществата.

Важна негова съставна част са захарите, състоящи се от почти равни количества фруктоза и глюкоза, едва 0,5% захароза и много рядко следи от скорбяла. Много са витамините в зелевия сок - С, провит. А, В1, В2, РР, К, У и др. Характерно е не само голямото количество на вит. С (50 - 60 мг %), но и това, че съдържа и много соли на аскорбиновата киселина—аскорбинати, които при добиването и съхранението на сока се разпадат и се отделя аскорбинова киселина - вит. С.

Богат е и минералният състав на зелевия сок. Високо е съдържанието на калий, фосфор, желязо, на редица микроелементи. Благоприятно е ниското съдържание на натрий. Зелевият сок има неутрална реакция (рН 6,9), което е много благоприятно за организма.
Прясно изцеденият сок от зеле съдържа фитонциди. Той потиска ръста и размножаването на бактериите, гъбичките и на другите вредни микроорганизми. Съдържащите се в зелето ценни биологично активни съединения убиват стомашните бактерии, туберкулозната пръчица, златистите стафилококи и други болестотворни микроорганизми.

В зелевия сок се съдържа значително количество лизин – аминокиселина, която разтваря чуждите протеини, попаднали в кръвта. Тя е основното средство за изчистването на кръвта от вредните микроорганизми и вируси. Лизинът повишава и съпротивителните сили на организма – неговата устойчивост към заболяванията.

Лечебни свойства
Сок от зеле със захар се използва като отхрачващо средство при кашлица и дрезгав глас. Приема се по 1 ч.л. няколко пъти на ден. На 100 милилитра сок се слага 1 ч.л. захар.
Сок от зеле с мед действа отлично при респираторни заболявания. Пие се по 1 к.ч. с 1 ч.л. мед 2 пъти дневно преди хранене.
При проблеми с далака се пие 1/2 чаша зелев сок  2-3 пъти на ден един час преди хранене – сокът трябва леко да се затопли.

Сок от зеле, разреден наполовина с вода, се използва за гаргара няколко пъти на ден при възпалено гърло.
Действа отлично при рак на стомаха и червата и анемия. Пие се по 1/2 чаша 2-3 пъти на ден, леко затоплен,  1 час преди хранене, често с мед или захар – 1 ч.л.. Курсът на лечение е един месец.

Също така сок от прясно зеле се използва при гастрит с ниска киселинност, холецистит и улцерозен колит. По една чаша на ден сутрин на празен стомах той е чудесно профилактично средство при атеросклероза.
Пиенето на пресен сок от зеле влияе изключително добре при лечението на язва на дванадесетопръстника. Причина за това е високото съдържание на витамин U в този зеленчук.

С очистващото си действие спомага и за намаляване на наднорменото тегло. Много е ефикасен и при отоци и запек.
Единственият недостатък при приемането на зелев сок е честото образуване на газове. В този случай се препоръчва да се използва ежедневно сок от моркови или смес от сок от моркови и спанак в продължение на 2-3 седмици, за да нямате този проблем.
Противопоказания. Чревен метеоризъм, гастрити с повишена киселинност, ентероколити, жлъчно-каменна болест с болкови кризи.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки