Къде да се издигне паметникът на Левски в Русе


Къде да се издигне паметникът на Левски в Русе
Една от идеите е паметникът на Левски в Русе да се постави пред Пантеона на възрожденците
27 Февруари 2015, Петък


В Русе продължават споровете къде да бъде издигнат новият паметник на Апостола на свободата.

Автор: Иван Ванев

Това е планирано да стане през тази година в дунавския град, където все още няма статуя на най-великия българин.
Последната идея, която обикаля публичното пространство в Русе, е монументът да бъде поставен пред Пантеона на възрожденците, в който лежат костите на Любен Каравелов, Баба Тонка Обретенова, Захари Стоянов, Ангел Кънчев, Панайот Хитов и на стотици други славни личности от българската история. Това поиска местен Инициативен комитет. Тук вече дори е подготвен площад с място за постамент.

Преди години местни политици искаха да поставят тук статуя на закрилника на Русе свети Георги. Модернистичната скулптура обаче вдигна огромен шум и идеята бе отхвърлена от русенци.
Пред Пантеона паметникът на Апостола ще може да се вижда и от центъра на Русе. Според архитекти обаче, статуята на Левски би обезличила гробницата музей, а в същото време, с малките си размери – 2,50 – 3,50 м, монументът ще се губи на фона на костницата.

Преди време общинските съветници в Русе се обединиха около идеята новият паметник на Васил Левски да бъде изграден в Парка на възрожденците. Подобно предпочитание бе изказано и в местното допитване, организирано от новинарски сайт.
Идеята им обаче беше той да бъде в другия край на парка, близо до издигнатата отново църква „Всех Святих“. На това място преди век обаче е имало старо еврейско гробище, което донякъде опорочава идеята.

Още през юли 2014 г. бе решено, че до края на 2015 г. и в Русе най-сетне ще бъде издигнат паметник на Васил Левски. Дунавският град все още е един сред малкото в България, където липсва статуя на най-големия ни революционер. Предвижда се мемориалът на Апостола да представлява фигурална композиция и да бъде на стойност между 100  и 150 000 лв.  Идеята е бъдещата статуя да бъде с реалните черти на Васил Левски, а не нещо абстрактно, обясняват организаторите.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки