Отпускат средства за отглеждане на рози и лавандула


Отпускат средства за отглеждане на рози и лавандула
24 Февруари 2015, Вторник


За пръв път по Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 (ПРСР) ще бъдат отпускани средства за подпомагане на производството на традиционни сортове растения,


като българската маслодайна роза и лавандулата. Пак за първи път ще се приложи и мярка за биологичното животновъдство. Това стана ясно, след като вторият вариант на програмата бе одобрен от Министерски съвет.

Средствата за биологично земеделие са в размер на 152 млн. евро, като подкрепата в предходния период е била 32 млн. евро – увеличението е пет пъти. Приоритетна подкрепа ще получат и секторите „Плодове и зеленчуци” и „Животновъдство". Ще се приложи и специална тематична подмярка за малките стопанства, като бюджетът по нея е по-голям и вече е 110 млн. евро.
Два пъти е увеличен бюджетът по мярка "Млад фермер" по Програмата за развитие на селските райони. Бюджетът по мярка „Млад фермер“ за 2015 г. е в размер на близо 70 млн. лева.

В първоначалния вариант на новата ПРСР, изпратен на Европейската комисия през юли 2014 г., предвидените средства бяха 46 млн. лева. В новата Програма за развитие на селските райони досегашната мярка "Млад фермер" вече ще се нарича 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“.
Общият бюджет на Програмата за развитие на селските райони е над 2,9 милиарда евро, разпределени в 18 мерки. Около 2,3 млрд. евро от сумата са европейско финансиране. Общият финансов ресурс, който е предвиден за настоящия програмен период, е с 10,4% по-малък от предходния.

В същото време средствата за инвестиции за периода 2014-2020 са в размер на 776 млн. евро, в сравнение със 720 млн. евро за 2007-2013 г.
Повишаването на конкурентоспособността на българското земеделие е фокусът на програмата  и затова над 1 млрд. евро са предназначени за бизнеса, обясниха от МЗХ. След преработването на ПРСР е постигнато увеличение на бюджетите на мерките за инвестиции в земеделските стопанства.
Очаква се окончателното одобрение на ПРСР 2014 – 2020 г. от страна на Европейската комисия да бъде в средата на 2015 година.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки