Путин подари „Калашников“ на египетския президент


Путин подари „Калашников“ на египетския президент
13 Февруари 2015, Петък


Визитата му в Кайро цели да  демонстрира, че Русия не е изолирана


Руският президент Владимир Путин се срещна в началото на седмицата с президента на Египет Абдел Фатах ал-Сиси. Както съобщава „Телеграф“, по време на рандевуто Путин е подарил на египетския си колега автомат „Калашников“. „Протоколът предвижда размяна на подаръци. И той беше избран от по-рано“ – споделя пред руската преса прессекретарят Дмитрий Песков, без да уточнява как именно е избран този подарък.

След това са се състояли преговори в разширен състав с участието на министри и други участници в делегацията. От страна на Русия са присъствали външният и икономическият министър Сергей Лавров и Алексей Улюкаев, а също и шефът на Министерството на селското стопанство Николай Фьодорова, на енергетиката Александър Новак, на „Росатом“ Сергей Кириенко, на Федералната служба по моенно-техническо сътрудничество Александър Фомин и Руския фонд по преки инвестиции Кирил Дмитриев.

Преговорите са завършили с подписването на съвместни документи за двустранно сътрудничество. Парафирано е и съглашение за развитието на проекта по строителство на АЕЦ на територията на Египет, както и за изграждането на други обекти от руснаците на територията на африканската страна.
Западните наблюдатели смятат, че истинската цел на визитата за Путин е не толкова укрепване на отношенията с Египет, колкото опит за демонстрация, че Русия не е изолирана. Журналистите припомнят, че по-рано, когато руският президент се е намирал под натиск, също е извършвал пътувания до приятелски страни като Индия и Китай.

Впрочем, на фона на влошените отношения със Запада, Москва активно търси нови съюзници, сред които КНДР, Зимбабве, Танзания и други азиатски и африкански държави.
„Гардиън“ отбелязва, че из цялата египетска столица са били разположени билбордове и плакати с фотографии на Путин, но надписите „Добре дошъл“ най-често били изписани на английски, а не на руски или арабски, което по мнението на британската преса свидетелства за това, че аудиторията, към която те са насочени, се намира зад Океана.

Германският Handelsblatt посочва, че в честването на височайшата Путинова визита са се присъединили и местните медии. Държавният вестник Al Ahram например написа на първата си страница „Путин – героят на днешния ден“ и публикува множество негови снимки. Изданието отбелязва, че визитата носи политически дивиденти и на двете страни.
Al Ahram пък изтъква колко символично значение има посещението на Путин за Кайро. Според мнозина аналитици, отбелязва вестникът, укрепването на отношенията с Русия може да се разглежда като опит за изход от международната изолация, в която Египет изпадна след влошаване на отношенията си със САЩ, на фона на свалянето през 2013 г. на президента Мохамед Мурси.

„Москва е най-големият доставчик на зърно за Египет, а руските компании искат да излязат на египетския газов и нефтен пазар“ – се казва в статията. Кайро, на свой ред, е заинтересовано от привличането на руски инвеститори и туристи, а също така се нуждае от доставки на газ и съвременно оръжие“ – отбелязва InoPressa.
Между другото, „Индипендънт“ недоумява защо Путин, осъждащ „антиконституционния преврат“ в Украйна, е в такива добри взаимоотношения с Ал-Сиси, който зае президентския пост след подобен преврат.


В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
privat opinion privat solution
14.02.2015 07:41:55
0
0
nashite NAZIonalisti PATRIOti mogat da se poushat ot PUTIn kojto e dobre zavoaliran NAZIonalist i PATRIOt.i moshe bi ima za ljubovnizi samo hristianki NAZIonalistki i PATRIOtki PUTInovki
no az s shesto promenlivo mnenie ne stavam i za NAZIonalist i za PATRIOt
zashtoto sam moshe bi naj blisko po mantalitet do SHWEJZRSKITE TEKSASZI I DO TEKSASKITE SHWEJZARZI i balgari s latinoamerikanski mantalitet koito mogat da misljat i po anglijski i po germanski i dori i po balgarski i ruski .TAJ KATO PREDPOSHITAM EVROPEJSKI VID HRISTIANKI TIP MLADI TIGRIZI MLADI LAVIZI TIP MLADI KOSIZI TIP MLADI PEVIZI KOKOSHKI FASANI NO NE I TIP PAVIANI ZA LJUBOVNIZI NO MOGA DA PRAVJA PESHELIVSHI TARGOVII S ZJAL SVJAT
ZASHTOTO BEZ PARI RABOTATA NE VARVI
TAKA SHE S HUMOR I FANTASII MOSHEM DA PREVASMOGNEM NJAKOI OT ZADRASTENITE NI MNENIA ZA NJAKOI OT PROBLEMITE LISHNI I NA OBSHTESTVOTO
i taj kato mnosinstvoto ot balgarite predposhitat kato mene LINKOLN a ne MOSKVISH no njamat pari dori i sa skapan MOSKVISH si sedjat i si fantasirat
za fasani a jadat bob i kiselo sele
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки