Музеят в Русе и БАН ще търсят „Следите на героичното време“


Музеят в Русе и БАН ще търсят „Следите на героичното време“
Пресконференция на екипа, който ще работи по проекта
30 Януари 2015, Петък


Екип от Русенския музей и Института по етнология и фолклористика с етнографски музей при  БАН започват съвместна работа по проекта „Следите на героичното време:

Автор: Десант

места на памет, свързани с националноосвободителните борби (1867-1878)“.
Проектът има за цел да анализира местата на памет за личности и събития от националноосвободителните борби през периода 1867-1878 г., като проследи етапите и начините на тяхното конструиране като „национални светини” и като изследва ролята им в поддържането на поредица от ритуални практики на честване и възпоменаване.

Приложният аспект на проекта включва подробно описание на местата на памет от националното героично време и изчерпателно представяне на символните и културни пространства, свързани с героите от националния пантеон. Натрупаните емпирични материали ще се използват като средство да се откроят начините, чрез които паметниците и музеите „разказват” за героичното време, семантиката на обществените ритуали в България, както и функционирането на националните символни пространства в различни културни, политически и социални контексти.

Като краен резултат ще бъдат издадени две книги. Първата, озаглавена „Граждански церемониали и ритуали”, ще изследва развитието и функциите на обществените ритуали в България. Второто издание – „Места на памет за националноосвободителното движение”, ще излъчи натрупаните в резултат от проучванията сведения за възникването и функционирането на местата на памет, свързани с националноосвободителните борби, както и за извършваните във връзка с тях символични действия. Тя ще играе ролята на справочник за паметта за българските национални герои, като ще посочва местата, които съхраняват оцелелите от тях реликви, и ще препраща към информационните масиви, фиксирали извършваните от тях дела.

В рамките на проекта ще се изготви и туристическа карта „Паметни места от националноосвободителните борби”, която ще представи проектните резултати, така че те да стигнат до широка аудитория.
Проектът „Следите на героичното време“ е подкрепен от Фонд „Научни изследвания“ към Министерство на образованието и науката и е с продължителност две години. Той ще обхваща територията на цялата страна. Екипът, който ще работи по него, е от Института по етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН и Регионален исторически музей – Русе. Ръководител на проекта е доц. д-р Николай Вуков.


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
privat opinion privat solution
31.01.2015 15:07:08
0
0
SLEDITE NA GEROISHNOTO VREME IMAT I KALNI SLEDI I ZA DA NJAMA ZLOUPOTREBI S VASTA E DOBRE DA IMA TRIUMVIRATI GESHEV PESHEV MESHEV ZA POLIZIA I EDIN VASOV ZAIMOV LUKOV ZA ARMIA I EDIN BUROV I SIE . TOVA BI BILO MNENIETO NA SHAHMAISTORA TOPALOV I NA PODOBNI NA NEGO
A ROLJATA NA TESI KOITO DAVAT MNENIA E DA PRIBIRAT PARI KATO HONORAR KONSULTANTI I S PARITE DA HODJAT PO SVETA ZA SABIRANE NA MNENIA I IDEI .
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки