Данъци върху наследствен имот


29 Януари 2015, Четвъртък


Аз и съпругът ми сме собственици на апартамент в София, но след смъртта му през 2005 г. негови наследници станаха също така и двете ни дъщери.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Имахме и син, който почина през 2002 г. и остави дете, което призна като свое законно, въпреки че нямаше брак с майката. Сега и това дете е наследник на част от имота.
През тези 10 г., след като почина мъжът ми, сама съм си плащала всички данъци, такси, ремонти. Казаха ми, че след такъв период от десет години след смъртта на единия от собствениците имам право да подам молба до нотариус и да придобия 100 процента от наследството, тъй като досега и бездруго никой не е предявил иск за своята част.
Имам ли наистина това право и как да постъпя?
Стойна Дамянова,
София

Приложимата във вашия случай уредба се съдържа в Закона за наследството /ЗН/. Децата на починалия наследяват по равни части, а съпругът наследява част, равна на частта на всяко дете. Следователно вие притежавате ¼ идеална част от апартамента, който е съсобствена вещ на вас и децата на наследодателя.
Не е необходимо да се предявява иск от някой от наследниците за неговата част от наследствения апартамент, освен ако не се иска делба на съсобствената вещ.

Що се отнася до заплащането на данъците следва да се има предвид разпоредбата на чл. 12 от Закона за местните данъци и такси, когато върху облагаем недвижим имот правото на собственост е притежание на няколко лица, те дължат данък съответно на частите си.
Всеки от съсобствениците на имота може да плати данъка за целия имот за сметка на останалите. От цитираната разпоредба става ясно, че съгласно закона това, че сте заплащали данъка върху имота не означава, че ставате автоматично собственик на имота.

Това се потвърждава и от нормата на чл. 79 , ал. 1 от Закона за собствеността, която определя, че правото на собственост по давност върху недвижим имот се придобива с непрекъснато владение в продължение на 10 години.
Видно от изложеното, не плащането на данъка, а непрекъснатото владение в продължение най-малко на 10 години може да ви направи собственик. Можете обаче да предявите иск към останалите съсобственици за заплащане на платените от вас части от данъка, ведно със законната лихва.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки