Немски експерти ще обучават български животновъди


Немски експерти ще обучават български животновъди
Момент от срещата на министър Танева с работната група по земеделие и хранително-вкусова промишленост на Българо-германския съвет за коопериране
27 Януари 2015, Вторник


Германски експерти ще обучават българските си колеги в областта на животновъдството, стана ясно по време на среща на министъра на земеделието и храните


Десислава Танева с председателя на работната група по земеделие и хранително-вкусова промишленост на Българо-германския съвет за коопериране г-н Ханс-Егберт фон Арним. Министър Танева обясни, че българските животновъди не могат да си позволят обучение поради финансови причини. В тази връзка тя предложи да се кандидатства по мярка 1 „Трансфер на знания и действия за осведомяване“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 година.

„Провеждането на подобен тип обучение би се посрещнало с голям интерес от страна на фермерите у нас, още повече че те ще имат възможност да се запознаят с опита и практиката на немските си колеги“, заяви тя.
Целта на проекта е необходимо да бъде свързана с обучение за фермерите за организиране и управление на производствения процес в млечната ферма, организиране на селекционно-развъдната дейност, производството на отговарящо на европейските изисквания мляко, както и изграждане на информационни системи за събиране, анализ и използване на събраните данни за подобряване работата на фермерите.

Предвижда се в проекта да се включат фермери до 40-годишна възраст с 1 година опит в селското стопанство. Теоретичната част на обучението ще се провежда в България, а практиката на земеделците ще протича в Германия.
Министър Танева запозна Ханс-Егберт фон Арним с етапа, на който се намира в момента процедурата по одобрение на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 година. Очакванията са страната ни да получи официалното й одобрение в средата на настоящата година, подчерта Танева.

В работната група се включват представители на Академията на Германския земеделски съюз, Немският комитет за сътрудничество и различни фирми. Академията вече има опит в провеждането на подобен тип обучения за животновъди в Швейцария и Чехия.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки