По идея на клуб „Традиция“ Царевец ще си има селище на средновековните занаяти


По идея на клуб „Традиция“ Царевец ще си има селище на средновековните занаяти
Възстановката на битката при Канлъ дере е включена в тазгодишния календар на родолюбците от Велико Търново
26 Януари 2015, Понеделник


Родолюбивата организация пуска в действие саморъчно изработени катапулти и стенобойни машини

Автор: Здравка Христова

Средновековно селище на занаятите ще бъде построено на Царевец. Идеята е на великотърновския клуб “Традиция”, който от години се грижи за разнообразяване на туристическите атракции на най-красивата крепост от Асеновото царство. То ще представлява музей на открито, показващ ежедневието и бита на старостоличани от XII до XIV век, съобщи председателят на родолюбивия клуб Върбан Минев.
Архитектурно-историческият комплекс  ще бъде поддържан през целия туристически сезон. В него ще бъдат показани няколко типични за времето си жилищни сгради, както и временни постове на различни занаяти.

Ще бъде изкарана и старинна пещ, в която ежедневно ще се пече хляб. Построено ще бъде и средновековно училище за деца. „Отделно ще пуснем в действие всички катапулти и стенобойни машини, които през годините сами сме изработили“, добави Върбан Минев.
Той обещава възможно най-голям брой средновековни дейности, но всичко това зависи от финансовия ресурс, с който ще разполага клуб “Традиция”.
Тази година към клуба се присъединяват и две нови деца, които ще дебютират с участие на Царевец. Като цяло великотърновският клуб е в състав от 30 души. Сред родолюбците и пазителите на традициите в старопрестолния град са и шест жени.

Идеята за постоянно действащото селище на занаятите на Царевец идва след успешната реализация през миналата година на Лятното училището по занаяти, което направиха заедно клуб “Традиция”, майсторите от Самоводската чаршия и общинската туристическа агенция “Царевград Търнов”.
600 деца за един месец се учиха как се меси хляб и как се стреля с лък, резбоваха дървени кутийки и украсяваха керамични панички. Те усвояваха тънкостите на различни видове средновековни и възрожденски занаяти в ателиета на открито на крепостта Царевец и в работилниците на Самоводската чаршия.

При занаятчиите децата учиха дърворезба, кожарство, рисуване, грънчарство, тъкачество и правеха бижута от мъниста. Заниманията на Царевец се водеха от клуб “Традиция“, а малките болярчета се учеха как е правен сапун, хартия и хляб през Средновековието и се забавляваха с различни видове игри и стрелба с лък и арбалет.
Над 1600 туристи от цял свят за месец на Царевец се запознаха с глаголицата и сами написаха имената си с първата славянска азбука.

Великотърновският клуб “Традиция” е подготвил богат календар с изяви за тази година. Ще се организират много възстановки на битки, различни по вид и местоположение. Започва се със Шипченската епопея за 3 март. Друга изява е живата картина на битките на четите на Стефан Караджа и Хаджи Димитър в региона на Канлъ дере. На Върбовка ще има и възстановка на битката на Филип Тотю. Предстои и голямо сражение в зимни условия, възстановката е във връзка с Руско-турската освободителна война и битката при Белмекен.
Ще има и поне пет-шест събирания за пресъздаване на исторически моменти от българската история в Априлци и на Дряновския манастир, издаде още Върбан Минев.

В края на май се планира мащабна възстановка в Брашов, Румъния, във връзка със 100-годишнината от Първата световна война. В рамките на четиридневен военен лагер ще се представят европейските противостоящи сили в реални условия с автентични оръжия и униформи. Планират се още и участия в Унгария, Украйна и Русия.


Как дедите ни са месили и пекли хляба си ще покажат на Царевец от клуб „Традиция” с председател Върбан Минев

В категории: Духовни средища , Занаяти , Туристически обекти , Старите столици

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Генади Савов
26.01.2015 15:24:34
0
0
С изв.за неволн.писм.грешки-интересно щее и военен човек са.[bluescreen]
1
Генади Савов
26.01.2015 15:17:18
0
0
Подкрепям идеята на В.Търновският клуб Традиция в старата крепост Царевец да има построено средновек.българско селище на занаятите от 12-14 векове.Ивтересно щее за учениците да се докоснат до бита и българските занаяти от ония времена.От Украйна и Южен Кавказ-кан Кубратова-Велика България-българите-иранци и скити също иранско племе бълг.народ е донесъл персийски занаяти ковачество.Бълг.войни са имали ризници,шлемове,саби,конски стремена,рала,сръпове,мотики и др.земеделски инструменти.Българската леко извита сабя е била копирана от унгарци,французи,сърби,руснаци от 7 до 18 и 19 векове.Казашката извита сабя на казаците от Запорожието е бълг.сабя.Казаците се считат за българите на Бат Боян...Казак на тюркски значи военен човк-тъй монголците и татарите наричали тези българи от р.Днепър.В старата ни столица Търново бълг.занаятчии са ковали мечове,копия,котли и вериги за тях,секири,чукове,пирони.Дърводелци дялали маси,столове.Бъчвари правели бъчви.Тъкачи тъкали от лен и коноп български дрехи.Кожухари произвеждали от овча кожа българските кожуси.Търговци на пчелен мед,сирене и хляб хвалели стоката си...Българското училище е съществувало и от 865 год.след масовото приемане на християнството-провославие от бълг.народ при княз Борис Кръстител...В правосл.християнско у-ще бълг.деца учели бълг.азбука-четене и писане и 10-те Божии заповеди на Исус-Господ-вероучение.При цар Ив.Асен Втори 1218-1241 год.гр.Търново е бил цъвтящ-търговски град не само в България,но и На Балканите.[bluescreen]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки