Кулинари, винари и ракиджии мериха майсторлък на Ксилифор


Кулинари, винари и ракиджии мериха майсторлък на Ксилифор
В сладкарството младежите бяха ненадминати в майсторлъка, особено в сладкишите с ягоди
26 Януари 2015, Понеделник


Близо 90 майстори на домашното вино и ракия, както и самобитни виртуози с черпака и точилката премериха силите си в ежегодния конкурс “Ден на производителя”,

Автор: Здравка Христова

който се проведе в края на миналата седмица в местността Ксилифор над Велико Търново. Традиционният празник на духа и гастрономията се проведе за осми път, а в него се включиха над 100 туристи и запалени планинари от града и региона.
Най-тежко беше на журито, оценяващо майсторите на домашно вино и ракия. 26 бяха дегустационните проби на червено вино, 8 - на бяло вино и розе, и 38 - на домашна ракия, бренди и други подсладени алкохолни напитки.

Наградата “Най-добър майстор на червено вино” грабна Стефан Стоев, а негови подгласници станаха Георги Арменчев и Ганка Павлова. При бялото вино и розето класирането оглави Ваньо Дончев, а второ и трето място заеха Венелин Алтънов и инж. Атанас Атанасов. Конкуренцията при ракиите пребори Христо Некезов.
Достойнствата на еликсирите оценяваха инженерите-технолози Димитър Димов и Тодор Гамизов, заедно с художника Трифон Калфов.

“Както при всеки занаят, и винарството изисква доста познания, а мнозина си мислят, че го владеят по рождение и няма какво ново да научат. Преди години хората сами са отглеждали лозята си и са правили наистина хубаво вино, но тази традиция днес е позагубена. Сега масово хората си купуват грозде от пазара, без да се интересуват откъде идва, и си правят вино. За да е качествено, много е важен тероарът - това са специфичните характеристики, които географският регион предава върху виното. Българинът просто е забравил, че в лозарството се крие ключът към хубавото вино”, обясни инж. Димитър Димов.

“Според нас, технолозите, виното става още в лозето. Затова е добре първо да се погрижим сортът и гроздето да са с отлично качество. Белите вина стават по-добри в Северна България, а червените - в Южна България. Енолозите твърдят, че при домашната ракия дестилацията може да пооправи грешките при ферментацията. Все пак да не се заблуждаваме, защото няма как от калпав материал да изкараш добра ракия", вмъква се шеговито в разговора Трифон Калфов.

В конкурса за кулинарни произведения участваха 41 майстори, които бяха приготвили собственоръчно тестени, сладкарски изделия и ястия от българската национална кухня.
С пъдпъдъци по ловджийски и кълбенца по свищовски събра погледите на многобройните участници и дегустатори председателят на клуба на спортистите ветерани в Полски Тръмбеш Йордан Великов. Той е бивш шеф на полицията в града. Сам си беше приготвил специалитетите за изложбата.

“За да станат по-вкусни, пъдпъдъците леко се сваряват с подправки, а след това се запичат върху канапе от ориз с гъби, лук и моркови“, вещо обяснява ветеранът. За да изненада журито от енолози, той беше донесъл и 9-годишна отлежала кайсиева ракия.“
Тайната на ловеца” беше нарекла своето блюдо Илияна Петрова, която спечели и първото място. С пита “Цвете” втора остана Таня Терзийска, а третото място зае Маргарита Димитрова и нейното арменско предястие.

При сладкишите бяха отличени Галина Бонева с “Триличе”, чийзкейк с ягоди, направен от Ивелина Борисова, и торта с ягоди на Христо Христов. Всички наградени получиха грамоти, а първите места - и материални награди. После всичко беше изядено и гарнирано с много музика и танци.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки