Трима безсмъртни български герои


Трима безсмъртни български герои
Мемориал на Дельо хайдутин в Златоград на мястото, където се предполага, че войводата е бил смъртоносно прострелян
21 Януари 2015, Сряда


Вълнуващи истории за несломимия дух на нашия войник

Автор: Никола Гигов

През 2015 г. се навършват 103 години от освобождението на Родопите. Нека си припомним заветните думи на полк. Владимир Серафимов – освободителят на Родопите: „България е малка, но е кътче от Рая и в нея живее храбър и героичен народ“.
На билото на планината над Смолян е бил строен 21-ви пехотен полк и полковникът е трябвало да съобщи на войниците си, че има заповед за отстъпление до Рожен, която той не иска да приеме. Това и казал: „Юнаци! Турците са седем табора и изкарват дългобойните си оръдия. Ако те ги изкарат на върха, ще изгорят българските села“.
И когато попитал войниците дали искат да отстъпят, те извикали като един: „Не! Не сме съгласни“.

„Тогава решавам сам. Поемам риска на моя отговорност. Аз не ще отстъпя селата, в които вчера бях посрещнат като освободител. Вие, мои храбри юнаци, сте синове на героите на Шипка. Несломима е вярата ми в мощта на моя полк. През моя труп само когато мине врагът – тогаз... ще отстъпя“ – заявил Серафимов.
И всички войници пожелали полковникът да им разреши да изиграят последното си хоро преди боя.

От раниците били извадени две гайди, с които засвириха хоро. И се завъртяха три керкерела (кръга) около полковник Серафимов. Войниците щяха да го бранят до смърт. Очакваше ги най-голямото сражение – последното за някои.
На 19, 20 и 21 октомври 1912 г. валеше дъжд и пръскаше сняг. Влачеха се мъгли и скриваха хоризонта. 21-ви пехотен Средногорски полк се бе пръснал по чукарите. Срещу им идеха седем турски табора, но нашата войска удари центъра на вражеските сили. Тогава започна боят. Решителният бой.

Само в този ден на връх Средногорец полкът изстреля 82 хиляди патрона и 673 снаряда от планинските оръдия. Врагът беше разбит. Пленени бяха 200 противникови войници. По-късно 5 хиляди български воини влязоха в бой с 40 хиляди турци и Авер паша бе принуден да предаде оръжието си.

Излел е Дельо хайдутин

На връх Костадин, близо до Златоград, Делю си устроил най-сигурното скривалище. Там събрал чета от 300 души – борци за свобода. Една от най-големите чети, даже и от Ботевата по-голяма.
След много сражения и битки, той си избрал Велики петък за сетния си ден. Харесвал изгората си Гюлсуме – българка с мохамеданска вяра. Но докога ли тя ще го чака?!
„Избирам Велики петък, когато са разпънали Исус! Избирам деня на кръстните мъки. Тогава Беловидово е бяло, варосано, изчистено. С боядисани яйца. Хубав ден за нова дружина или смърт“.

Стоян – байрактарят му, го запитал: „Войводо, кои места са ти най-драги?“. „Връх Света Неделя с манастира, където е убит баща ми, където съм израснал и кръстен. Връх Костадин, където дадохме хайдушка клетва и се бихме до смърт. Връх Светока, заради птиците, които кълвяха очите на поробителите. Цяла Родопа ми е мила. Това е земята на Момчил. Борят ли се заедно Родопа, Странджа, Пирин и Стара планина, България ще я има.
И песните обичам. Чуя ли гайда, удари ли чан, понесе ли се глас и небето се разтваря“.
„Войводо, народът изкара много песни за теб. Коя от тях ти е най-мила?“ – отново го запитал байрактарят.

„Когото народът вкара в песни, там са най-големите почести. Най-напред ние пишем песните с бойните си пушки. После ги преписваме с кървавите си саби. След това ги запомняме с вековните си мъки, а после ги пеем като знак за свободата. „Излел е Дельо хайдутин е най-любимата ми песен. Не защото е за мен, а защото в нея има открит глас, силна закана, сигурна закрила и много обич. Високи и ниски тонове има в тази песен – върхове и пропасти като планината. Драго ми е да я слушам отстрани като незнаен. Но ми е драго и сам да я пея. И запея ли я – дваж по-силен ставам.

От дълбоки мъки се раждат тези небесни песни. Обичта между мен и Гюлсуме излезе по-горе от църквата и джамията. А песента – още по-горе. „Твоя съм, Дельо во веки“ – ей тия думи нося в гората“ – отвърнал войводата.

Рангел от село Кожинци

В нито една история и в нито една книга няма и дума за Рангел от Кожинци. А той бил български войник и всичко се случило през Сръбско-българската война от 1885 г., тези сражения и сега можем да усетим от връх Руй до местността Дъсчан кладенец.
Уморената българска войска е трябвало да отстъпи към Трънския край. Единствен, който не искал да направи крачка назад, бил Рангел – българският войник от Кожинци.
Той познавал отлично местността в родния му край. Открил една много едра вековна бука, която вътре била куха, и си направил в нея скривалище. Пробил амбразура в кората й, за да може да стреля. А той бил отличен стрелец.

Стрелбата започнала. Рангел не стрелял по сръбските войници, а по техните офицери. Никой не разбирал откъде идват куршумите. Няколко часа траела стрелбата му, през което време дал възможност на българската войска да си отпочине и отново да влезне в бой.
Най-сетне сърбите разбрали, че изстрелите са единични и идат от вековната бука.
Патроните на Рангел свършили и най-сетне той бил обкръжен. Измъкнали го от хралупата и го вдигнали на щиковете си. Там останал и гробът му.

По него стреляха с вражески куршуми много каплари и лющеха буквите на името му. Но народът го обичаше. И първият урок, който научаваха поколения наред, бе да поставят цветя на Рангелов гроб, въпреки че бе опасно. И аз още в първи клас положих своя букет на това паметно място.
Жените идваха тук облечени в черно и без страх подаваха жито по задушница. За да се помни името на българския войник.


Изглед от днешното село Кожинци


0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки