Моят тротоар все пак е на общината


Моят тротоар все пак е на общината
Улицата в Силистра, за която споменава нашата читателка
31 Декември 2014, Сряда


Тук-там снегът вече кротко заваля. Но скоро ще задуха ядно севернякът и виелиците ще натрупат причудливи преспи по полята и селищата на Добруджа.



И сред разпоредбите на общините за снегопочистването със сигурност ще има и напътствия „Фирмите и гражданите да почистят прилежащите им тротоарни площи“. Но чии са в крайна сметка те?
Живея в централната част на Силистра – в една махала от къщи, някак оцелели от етажния бум. По улицата и в близост до нея има три здравни заведения и поради това пешеходният и автомобилният поток са много интензивни. В началната й отсечка по едната страна на платното постоянно се вие броеница от паркирани леки коли, а често напористи водачи паркират своите МПС-та и по другото платно. Като не успеят да се намърдат там, превземат и тротоарите.

На пешеходците, повечето от които са с бастунчета, тъй като са пациенти на околните лекарски кабинети, не остава нищо друго, освен да се провират между спрелите автомобили, или да се препъват в нещото, наречено тротоар. То всъщност тротоари почти няма. По улицата по-рано имаше липи, но тъй като бяха в непосредствена близост до стените на къщите, корените причиняваха пукнатини, оплитаха водопроводи и електрически кабели, та в един момент общината откликна на жалбите на гражданите и ги отсече. Но останаха да стърчат високи до половин метър пънове, както и хлътнали или пък надигнати изпочупени тротоарни плочки.

На тази отсечка живеят само пет-шест домакинства в трудоспособна възраст, още толкова самотни и болни възрастни хора плюс няколко необитаеми къщи. Все пак живущите тук по 3-4 пъти седмично премитат „прилежащите им площи“. Но когато виелицата започне здраво да трупа сняг, мнозина от възрастните хора не могат да се справят с почистването му.

Работещите по програмите за временна трудова заетост минават по улицата, но не посягат към тротоарите. Те чистят снега само в идеалния център, където са сградите на общината, банките и магазините. А там учрежденията и фирмите имат възможности сами да решат проблема със снегопочистването пред офисите и търговските си площи.
Апропо, същото е състоянието не само на нашата улица, но и на всички съседни пресечки. Вярно, че улиците и тротоарите се ползват от всички граждани, но все пак са общинска собственост. Редно е стопанинът им да се погрижи за тях.
Момка Чумпилева,
Силистра


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки