Да съхраним три икони


Да съхраним три икони
„Богородица с младенеца” е творба на местен черноморски зограф
07 Декември 2014, Неделя


Едно благородно начинание за родолюбци (и не само)

Автор: Веселин Максимов

Бургаският музей се обръща към родолюбиви българи да помогнат за реставрацията на ценни възрожденски икони от неговата колекция. Инициативата е част от дарителската кампания на музея „Есен 2014”, която вече беше успешно подкрепена от водещи български фирми.

Важно е да се знае, че финансовата подкрепа за реставриране на иконите е възможност за дарителите да ползват данъчни облекчения в края на календарната 2014 година.
Благородното начинание изобщо не е непосилно и в него могат да се включат както българки и българи с по-солидни възможности, така и най-обикновени граждани със скромната си лепта.

За реставрацията на една икона са необходими между 500 и 1000 лева, в зависимост от нейния размер. Ако все пак сте глава на фирма, на която напълно законно ще й бъдат приспаднати даренията, можете да се осведомите как ще стане това на интернет страниците на Националната агенция по приходите и на Регионалния исторически музей, в раздел „Стани наш дарител”. Контакти и повече информация на телефони 056 / 842582, 820344.

Общият брой на произведенията, които се нуждаят от реставрация, е 20. Три от тях обаче имат най-належаща нужда от грижа. Две представят Тревненската иконописна школа от времето на Българското възраждане (началото - средата на ХІХ век), а третата е рядък образец на иконописното изкуство по Южното Черноморие.
На „Сътворение на света” (с размери 103/71 сантиметра) е представен по-различен поглед на старозаветния сюжет. „Възкресение Христово” (56,5/41,5 сантиметра) представя възнасянето на Исус към небето над бягащите римляни. Още при постъпването й в музея тя е била пропукана в горната си част.

Предполага се, че третата икона „Богородица с младенеца” (31/26 см) е дело на местен черноморски зограф. На нея е изобразена Божията майка, която подава изписан свитък, а от лявата й страна иконописецът довършва ореола й. На главата й е поставена корона. Иконата е датирана 1870 година.
В бургаския музей е пристигнала от село Синеморец. Специалистите предполагат, че нейният майстор е местен заради цветовете, които е използвал, и доста по-различното от общоприетите иконографско изображение, а надписите са на гръцки.

Трите произведения на православното изкуство са предадени на Историческия музей през 1995 и 1998 г., след като били иззети при акция на бургаската полиция.
Още при получаването те били консервирани с всички необходими мерки за това, но за да върнат своя блясък, което ще им позволи да бъдат постоянно експонирани пред посетителите на музея, те трябва да бъдат напълно реставрирани. Засега ангажимент да възстанови бъзвъзмездно една от реликвите е поел председателят на Дружеството на бургаските художници Митко Иванов.


„Сътворение на света” показва по-различен поглед върху Стария завет „Възнесението на Иисус към небето, над бягащите римляни”. Тя е приета в музея с пукнатина

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки