Експрес по магистралата


Експрес по магистралата
Въпросната магистрала. Мерси. По-добре старите песни
30 Ноември 2014, Неделя


„Диана Експрес” извади нова песен. По-добре да върти старите

Автор: Веселин Максимов

Новият сингъл на един от паметниците на българската музика „Диана Експрес” вече се върти по радиостанциите. Промоутърите (добре, де, „популяризатори”, такъв е терминът) очевидно знаят много добре, че в днешно време, ако не си в интернет, си просто „Господин Никой”.
Затова и са пуснали клип към него в страницата за видеообмен YouTube. Ако смятате несръчната работа с „Уиндоус Видео Мейкър” за клип – залепена снимка на обложката на бъдещия диск на групата, под която бодро върви песничката.

Единственият коментар към така поставения клип е от зрител, нарекъл се AtanasZdravkov. И гласи „какво е това бе!!! що се излагате!!!”. Разбира се, всеки има право на мнение и вие можете да си съставите такова, ако хвърлите едно око в интернет. Но ви съветвам да внимавате.
„Магистралата” е вторият сингъл, който „Диана Експрес” пуска през 2014 година, когато празнува своята 40-годишнина на сцена.

Тук се сещам за една мисъл на певеца и китарист на легендите КИСС Пол Стенли, казани вече доста отдавна: „Няма как да правиш 15 години едно и също нещо и да не станеш по-добър”.
Ако г-н Стенли чуе последната продукция на българските си колеги, които са му набори по сценично присъствие, гузно ще си замълчи. Защото тя (продукцията) носи жизнерадостния аромат на родната естрада от началото до средата на 70-те години на миналия век.

Епичният опус започва нахъсано, в неравноделен размер, ясно загатващ, че се касае за пряка заемка от българския фолклор. Лошо няма, чували сте такива песни („Пъпешът” на ФСБ например, а и десетки още толкова успешни), ако този стар номер не е самоцел. В случая е.

А стихът „Бавно слизам към града – сто години самота” очевидно е отколешното тежнение на родния интелектуалец да не го помислят за  прост и недоучил, та затова гледа да използва всяка възможна алюзия с Габриел Гарсия Маркес. А „две резерви, три мечти и една сълза” си е направо явна препратка към цифроманията на един стар хит на „Диана Експрес”, в който се пееше за посяване на две праскови и две череши.

В закачлив рокендрол ритъм песента все пак стига до припева. „Ма- ма- , магистралата, среща и дели безброй съдби. Ма-, ма- , магистралата, зимните ни дни ще промени... „
Оригиналният текст е дело на Александър Петров, само за протокола. Напълно естествено е всичко да е изсвирено точно и както трябва, говорим все пак за група с (колко?) 40-годишна история.

Тихата печал, в която изпадна пишещият тези редове, идва не от това, а от усещането, че никога не е порасвал, не е ставал възрастен, не е чул стотици хиляди песни на стотици български и чуждестранни рок групи, а все още се намира в... вижте по-нагоре кой период от хронологията на Република България. Когато беше дълбоко „народна република”.
„Рок групи” е условно казано, не се връзвайте за думата – клипчето е качено в сайта от човек с ник BG ESTRADA.

Из официалното прессъобщение, изпратено до медиите: „По случай 40-годишния си юбилей „Диана Експрес“ има натоварена концертна програма, която, освен участията по клубове, включва най-малко два концерта на месец (Два! – бел. моя). От март т.г. досега групата е изнесла над 20 рецитала (Рецитал! – бел. моя). През октомври Митко Щерев, Илия Ангелов, Бисер Йосифов, Живко Топалов и Александър Георгиев концертираха в Габрово, Велико Търново, Севлиево и Лондон, а през ноември ще изнесат концерти в Благоевград и в Ямбол.

„Длъжни сме да посетим всеки град в България, който има салон над 400 места”, коментира филмовият композитор на столетието Митко Щерев. „Един път заради юбилея и втори път заради това, че особено младите фенове обичат музиката ни, но не ни познават по лица”.
До края на тази година в програмата на групата влиза издаването на диск „10 златни хита – 40 години „Диана Експрес” (40 години – 10 (ДЕСЕТ!) хита – бел. моя) и голям концерт в София.”
Успех!


Актуалният състав на „Диана Експрес”

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки