Генерал-губернаторите осветиха и новия кабинет


Генерал-губернаторите осветиха и новия кабинет
Лидерът на ЕНП Жозеф Дол дойде у нас да реди кабинета на Борисов
21 Ноември 2014, Петък


Посланиците си позволиха да наставляват България, но никой не реагира

Автор: Илияна Христова

Унижението, на което е подлагана България от свои и чужди, продължава с пълна сила. Малко след клетвата на новото българско правителство френският и британският посланик си позволиха недопустими наставления спрямо България, но нито една институция не реагира в отговор. Подобни прецеденти станаха толкова чести, че даже вече не ни правят впечатление.
По-безцеремонен бе французинът Дьо Кабан.Той си позволи директно да коментира структурния състав на кабинета и изрази публично недоволство.

“Структурaтa нa новото прaвителство мaлко ме безпокои. Твърде много министри отговaрят зa европейските въпроси - министърът нa външните рaботи, вицепремиерът, отговaрящ зa координaциятa нa европейските политики, вицепремиерът по европейските фондове и вицепремиерът по въпросите нa държaвнaтa aдминистрaция”, заяви той.
Но и това не се оказа достатъчно. Ксавие дьо Кабан си позволи да разпореди и как точно България да се готви за предстоящото поемане на председателството на ЕС.

“Зa предпочитaне е дa не прaвите неформaлни срещи в провинциятa. Трябвa дa рaзполaгaте с компетентни служители, зaпознaти с процедурите и общностните въпроси", допълни Дьо Кабан.
Представяте ли си в нормална държава чужд дипломат да си позволи да коментира разпределението на министерските постове, “да съветва” къде и какви срещи да прави властта?! Направи ли го българският при съставянето на френското правителство, където имаше далеч по-големи драми и проблеми?

Британският му колега Джонатан Алан не остана по-назад. “Новото правителство е демократичният избор на българския народ. Българският народ иска стабилност”, заяви той чрез недвусмислена декларация, че новото статукво му харесва.
Алан е усмихнат, с приятна външност, симпатично говори български и се помъчи още преди старта на мандата му да се запознае с българските бит и традиции. Това е похвално още повече, че аналите помнят и едни негови прекрасни думи – "Промените трябва да се случват заради България, не защото някой чужденец е казал”.

Но стане ли дума за интересите на страната, която е пратен да представлява, е вълк в овча кожа. Малко преди изборите, в дискусия за “Южен поток”, той бе направо безцеремонен: "Газопроводът не помага за постигане на енергийна независимост на България от Русия”.
Тук не коментираме прав ли е или не Алан, а фактът, че си позволява да се меси във вътрешните работи на България. И пак никой не реагира.

Но как да реагира, след като много години българските управници демонстрираха раболепие и пред генерал-губернаторите, пратени от имперските си столици да управляват на място България? Те не само бяха послушни, но и търсеха тази благословия.
Твърде комичен в това отношение е Бойко Борисов. За едни “кънгречулейшънс” е готов на един крак да се завърти като балерина. Направи го покрай съставянето на кабинета, когато след визитата на лидера на ЕНП Жозеф Дол смени кардинално поетите вече договорки.

Дол раздаде наставления на него, реформаторите, а Борисов като ученик след това издекламира всички сведени “опорни точки”. Дори го разведе със столичната кметица Йорданка Фандъкова на Лъвов мост, само и само знатният гост да види реконструкцията и похвали Борисов.
Ние реално обаче не може да имаме претенции към посланиците, Дол и всички, които ни дават разпореждания. Работа им е да защитават интересите на държавите си. Правят го така, както могат и както им се позволява.

Претенции имаме към българското правителство и дипломация, които търпят всичко това и с раболепие и нагаждачество от години  задават точно такъв тон на отношенията.


Ксавие дьо Кабан пък не одобрявал бройката на министрите Стане ли дума за интересите на страната, която е пратен да представлява, Джонатан Алан показва, че е вълк в овча кожа

В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки