„Кулите на светлината”


„Кулите на светлината”
Татяна Байкушева вярва, че всеки морски фар има свой собствен характер
16 Ноември 2014, Неделя


Живеят ли морските фарове свой живот?

Автор: Веселин Максимов

Те са измислени много, много отдавна, още когато човечеството е събрало кураж да реши, че може да пътува по вода. До ден-днешен тяхното предназначение е същото, каквото е било и тогава – да дават ориентир, но и вяра, упование на моряка, че сушата мисли за него. Че е близо до него. И ако той поиска, може да се приюти на нея.

Тази философия изповядва бургаският фотограф Татяна Байкушева, чиито спиращи дъха твърби можете да видите в Изложбената зала на Регионалната библиотека „Пейо Яворов”.
Салонът се намира много близо до пристанището и железопътната гара в Бургас - на улица „Булаир” 10. Експозицията ще стои там до края на ноември, така че имате достатъчно време, ако минавате през града, да й се насладите.

„Кулите на светлината” е продължение на предишен проект на Татяна, целящ да покаже красотите на България. Подобно на предишните фотоси, които храбрата авторка беше заснела от мото делтапланер, тези също са насочени към Черноморието, но този път показват фаровете, обозначаващи неговия бряг.

Тя е твърдо убедена, че почти всички те трябва да бъдат разглеждани като част от културно-историческото наследство на Родината, тъй като са красиви, хармонични сгради, очевидно показващи, че тези, които са ги строили, са разбирали отлично от своята работа.
Снимките са продължили около година, в някои по-особени места се наложило и разрешение от командването на Военноморските сили, на територията на чиито поделения са някои от съоръженията.

Байкушева развълнувано обяви, че категорично не може да класира по места фаровете, които е увековечила с майсторския си обектив, тъй като е твърдо убедена, че всеки от тях притежава свой собствен характер и е по своему уникално красив.
Но все пак мисли, че зрителите ще бъдат впечатлени повече от Поморийския фар, който е построен на риф в морето, а не в пристанище. И от този в Балчик, намиращ се във военно поделение. При него интересното е, че от морето се вижда безупречно, но откъм брега – доста трудно.

Точно оттам Татяна е хванала много интересни гледни точки. Като брой елементите от изложбата не са толкова много. Но, ако се загледате по-добре във всеки от тях, с изненада ще откриете, че ги съзерцавате доста по-дълго, отколкото изобщо сте си представяли.
Какво още ви трябва да знаете ли? Входът е свободен.


Съоръжението на остров Свети Иван Поморийският фар – на риф пред брега

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки