Избраха мястото за буферен бежански център в Русе


Избраха мястото за буферен бежански център в Русе
Сградата в Русе, която е избрана за преустрояване в буферен бежански център
14 Ноември 2014, Петък




Автор: Иван Ванев

Областна управа, полиция и прокуратура в Русе избраха място за изграждане на временен буферен бежански център. Това признаха пред медиите окръжният прокурор Георги Георгиев и шефът на Гранична полиция комисар Димитър Чорбаджиев.
„Определено е възможното място за такъв временен център. Това са служебните помещения на Гранична полиция", заяви Чорбаджиев. По неговите думи, там ще бъдат настанявани само хванатите големи групи от бежанци, докато се извършат всички процесуални действия.

В тази сграда те ще бъдат разпитвани, понеже за едно производство се назначава само един преводач за всички и превеждането на двата езика отнема доста време. Ако са малко задържаните, те ще отиват в ареста, както е досега, обясни още Чорбаджиев.
Преди 12 години избраният за целта 4-етажен блок, намиращ се близо до Дунав мост, се е ползвал от Строителни войски. За евентуалния му ремонт и пригодяване като общежитие за бежанците ще се търсят 100 000 лв. Със средства от държавния бюджет на МВР през 2015 г. ще трябва да се прекара нова ВиК и електроинсталация и да се подмени дограмата. Решението за евентуалната инвестиция ще бъде взето от новото ръководство на Вътрешно министерство.

Емигрантите ще обитават втория етаж на сградата, като ще изкарват тук по не повече от две нощувки, гласят предварителните разчети. В бежанския център ще се извършват и разпитите им. В него ще се организира срещите с адвокатите им и ще се водят процесуални дейности, засягащи тези, които не са с мярка „задържане под стража”.
„Става дума за обвиняеми, най-малкото в незаконно преминаване на границата – дава подробности Георги Георгиев, окръжен прокурор на Русе. – Трябва да сме сигурни в самоличността на всеки, в това, че не се издирва от Интерпол и че не е извършил престъпление. Затова проверяваме всеки поотделно“.

Според него са необходими до 7 дни, в които заловените бежанци да престояват в готвения в дунавския град временен бежански буферен център. „Не сме имали досега случаи на установени болести сред хората, които са заловени на границата. Това се отнася и за тези, идващи от африканските държави“, успокои Георги Георгиев.
Тепърва се очаква новото правителство да потвърди и финансира евентуалния ремонт на мястото, избрано за буферен център. Собственик на зданието е Община Русе, която го е дала на Гранична полиция и тя ще го администрира.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки