Има ли шанс за културния туризъм у нас


Има ли шанс за културния туризъм у нас
На форума в Поморие Божидар Димитров изтъкна, че културният туризъм у нас е повече от реалност
09 Ноември 2014, Неделя


„България има какво да предложи за културно-исторически туризъм. Тя е страна на седем велики древни цивилизации и никога не е била беден селски граничен район.

Автор: Десант

Българските земи винаги са били цветущи провинции на въпросните империи и съответно са оставили блестящи паметници, цели градове, храмове – езически, християнски, а и мюсюлмански.” – това заяви директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров по време на конференцията „Културният туризъм – мит или реалност”, която се проведе в началото на седмицата в Поморие в рамките на Културните салони за съвременни изкуства.

Изтъкнатият историк е на мнение, че културният туризъм у нас е повече от реалност. Нещо повече – пред България има добри перспективи и за развитието на поклонническия туризъм, който датира по света отпреди 800 години и чието начало е поставено след края на кръстоносните походи. Нашият шанс да защитим достойно името си в това направление са откритите на созополския остров Свети Иван мощи на Йоан Кръстител, както и някои други светини, съществуващи на родна земя.

Божидар Димитров смята, че евентуалното ново министерство на туризма, което се предлага да бъде сформирано, трябва да се заеме с изготвянето на концепция за културно-историческия туризъм у нас, като за начало би следвало да се определят десетина приоритетни наши градове, в които да се инвестират повече усилия и средства. Според неговото виждане, в челната десетка трябва да са първите каменни градове в Европа - Плиска и Преслав, които датират от VІІІ век и доста изпреварват във времето първата каменна крепост в Англия, издигната чак през 1067 г.

Това, което забавя развитието на културния туризъм у нас, според директора на НИМ е липсата на концепция и това, че приоритетите не се подреждат по важност.  Така например, като други приоритетни градове у нас, към които трябва да се насочи вниманието и да се съсредоточат средствата за стимулиране на културния туризъм, освен старите ни столици, той причислява също и София, Пловдив, Несебър и Созопол.

По време на  Културните салони за съвременни изкуства в поморийското читалище „Просвета 1888“ бе прожектиран и филмът „681 – Величието на хана“, като във фоайето на духовното средище бе експонирана изложбата „България завинаги“, която представя пред  публика част от реквизита на легендарната киносага на режисьора Людмил Стайков.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки