Инвалид живее от две години без ток


Инвалид живее от две години без ток
Стефан Николов
09 Ноември 2014, Неделя


На прага на зимата болният човек се нуждае от помощ за отопление и изграждане на санитарен възел

Автор: Пламен Николов

Тежко болен и прикован към легло мъж от Добрич от две години насам живее без електричество, алармира неотдавна регионалният всекидневник „Добруджанска трибуна”.
Стефан Николов е на 54 години, живее съвсем сам и се бори с нещастията и трудностите, които за кратко време съдбата стоварва върху него. Докато бил здрав, добруджанецът изкарва прехраната си по курортите като главен готвач, после взема под наем механа в Добрич. Работи неуморно, но трудов инцидент поставя началото на ходенето по мъките. Той е принуден да посреща несгодите и да се справя с трудностите сам, тъй като няма семейство и деца, които да се грижат за него.

Нещастието идва нелепо – по невнимание добруджанецът се залива с гореща мазнина. Докато е в лекарския кабинет заради изгарянето, получава  тежък инсулт. Според лекарите сърдечният удар е следствие на силния стрес от инцидента. Хубавото в злината е, че Стефан Николов попада на добри лекари, които стабилизират състоянието му. Но мъжът, който доскоро е бил в разцвета на силите си, остава на легло и се изправя очи в очи с реалността в България. Опитва се да изгради живота си съвсем отначало и да привикне с мисълта, че вече няма да може да ходи.

Нещастията обаче никога не идват сами. Докато живее при приятелка, която се грижи за него и му помага да се справя емоционално и физически с тежкото изпитание, домът му се срутва. След завръщането си добричлията установява, че кухнята, банята и тоалетната му са вече разрушени до основи. Негов приятел - Исмет Адил, събира няколко младежи, с които успяват да приведат къщата в относително годен за живеене вид.

Но парите не стигат да се построи отново баня и тоалетна. Къщата остава без санитарен възел и така вече две години – през ХХІ век един човек с тежко увреждане дори няма къде да се изкъпе. С помощта на приятеля си излиза навън и се мие на двора – и зиме, и лете.
Това обаче не изчерпва несгодите, които преследват Стефан. В жилището му няма и ел. захранване. Токът е спрян от „Енерго-про“ заради неплатени задължения. Николов обаче е категоричен, че не дължи нищо на енергоразпре-делителното дружество, защото по времето, за което му търсят неплатени сметки, той не е бил в дома си и се е лекувал. Но от ЕРП-то предявяват и съдебен иск срещу болния човек.

С мизерната си пенсия Стефан Николов успява да намери адвокат, който да обори претенциите на монополиста в съдебната зала. Въпреки спечеленото дело и съдебното решение, от „Енерго-про“ отказват да пуснат захранването в дома на добричлията. От ЕРП-то измислят нови задължения – от период преди визирания в делото, и пак твърдят, че мъжът им е длъжник. Обяснили му, че единственият вариант е да проведе лична среща с директора.

Седмици наред обаче никой от дружеството не си прави труда да уреди тази среща. „Не искам невъзможни неща – само да ми пуснат тока и да живея нормално“, казва болният добруджанец. Той силно се надява, че ще се намерят добри хора да му помогнат за изграждането на баня и тоалетна. Няма пари да си купи строителните материали, макар нужните средства да не са много. Но би бил благодарен, ако някой му помогне с материали.  Тревожи се дали това ще стане и хората ще откликнат на неговия зов за помощ, тъй като пак идва зима и скоро ще се изправи пред изпитание, което вече е преживявал – да се къпе навън на студа.

„Миналата зима я изкарах много тежко – отново без ток, нямах и дърва. А не бях одобрен за подпомагане заради това, че пенсията ми бе по-високата с няколко лева от прага, под който се отпускат помощи“ – обяснява страдалецът.
Оказва се, че Стефан Николов не може да ползва и личен асистент по социалните програми, защото е необходимо помощникът му да е роднина. След като заболява обаче, Стефан е забравен от близките си. Изпратили някаква жена от фондация, но тя отказала да прекарва по няколко часа дневно в жилище без ток, баня и тоалетна и други елементарни битови условия.

Добруджанецът вече е безкрайно преуморен от толкова несправедливости и проблеми. Няма как човек сам да се бори с поредица от трудности и да няма подкрепа. Приятелят му Исмет помага според силите си и организира придвижването му, когато се налага да посещава разни институции. Все пак се намират добри хора, които взимат присърце съдбата му, след като излиза публикацията в регионалния всекидневник. Живеещ в столицата мъж му изпраща 100 лв., а млада жена от Добрич – още 60 лв. От БЧК са му отпуснали малка парична сума, одеала, препарати и други вещи от първа необходимост. Лично кметът на Добрич Детелина Николова се ангажира да уреди проблема с ел. захранването, но засега усилията й се оказват неуспешни.

С друго институциите не могат да помогнат. Социалните служби си имат стриктни правила, по които работят, а те са направени в полза на маргинализирани и паразитиращи върху гърба на данъкоплатците цигани. За изпадналите в беда съвестни граждани, с десетилетия трудов стаж зад гърба си, социалните помощи са недостижими.
Въпреки тежките изпитания, на които е подложен всекидневно, борбеният добруджанец успява да запази своя силен дух и желание за живот. Споделя, че вярва в доброто у хората и желанието им да помагат. Сигурен е, че хубавото тепърва предстои и че ще успее да се справи с всички житейски несгоди.


Докато лежи по болници, домът на добруджанецът се срутва

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки