По Хелоуин и Вси светии – с празни тикви и празни надежди


По Хелоуин и Вси светии – с празни тикви и празни надежди
Част от маскарадните костюми, предлагани в „Лидл“
31 Октомври 2014, Петък


Все повече затъваме в зомбиращата нереалност на вносното житие-битие

Автор: Диана Славчева slavcheva@desant.net

Ех това неизкоренимо чуждопоклонничество на българите! Изминали са над 200 години, откакто Паисий изплака: „О, неразумний, юроде! Поради что се срамиш да се наречеш болгарин?!“, а на нашего брата тъй и не му идва акълът. Още по-страшно – прекланянето пред иностранното с годините и вековете все повече се задълбочава и все повече го обсебва.

И като споменахме, че става страшно – ами то буквално случващото се в последните години в този период от време си е страховито. Имам предвид безумното разрастване на хелоуин манията в нашата страна.
Откакто ги имаме за братя американците и се намърдахме в голямото европейско семейство, спасение от нея няма. Това младо и старо, това куцо и сакато – все повече се предава в плен на лудостта по празнуването на някогашния зловещ келтски езически ритуал, изпълняван в навечерието на Вси светии.

В туй да се маскираш страховито по принцип няма нищо лошо. И нашите кукери го правят. Ама поне дрънкат с чановете за здраве и за да прогонят злите духове. Докато вещерски тоалираните хелоуинчета вървят и тормозят хората да им дадат лакомство, иначе заплашват да им напакостят. С кеф да вземеш една сопа, па да я зачаластриш яко по задните им части...
Но никой не предприема такива поучителни действия. Напротив – всеки се надпреварва да предложи всевъзможни щуротии, за да е незабравимо изкарването на празника, доколкото Хелоуин може да се нарече празник.

Влизам онзи ден в „Лидл“. И какво да видя – камари от всякакви шантави хелоуински стоки. Като почнеш от маски, костюми и чорапогащници с щамповани кости на долните крайници върху тях, минеш през хелоуинска посуда, та стигнеш до кулинарни извращения от рода на салам с тиквени семки; картофени духчета, пилешки хапки във формата на прилепи и тикви; снакс, фигуриран на паяци и паяжина; гумени бонбони като ченета и тиквена крем супа.

Един нормален човек би повърнал, с извинение, при вида на този асортимент. Но елате да видите как се трупат малчуганите по тези щандове и пискливо възкликват пред всяка опаковка. А умилените им родители се бъркат в джоба и пълнят количките с хелоуинска стока. Зер да зарадват рожбите си.

Туй да им мине през акъла, че така безотговорно ги зомбират и ги вкарват в плен на поредното чуждопоклонничество – няма такова нещо!
Туй да им поговорят майчински или бащински, че си имаме наши собствени традиции – не по-малко атрактивни и забавни като коледуването например, забрави! Само циганчета вече стават коледарчета. Може би защото на техните родители не им се дават пари за скъпите вещерски костюми.

А какво да кажем за моловете и заведенията, които се надпреварват да организират от извратени, по-извратени купони за нощта на 31 октомври. Тогава в пространството на „III-ти етаж” в Bar & Dinner в Бургас например ще има вечер, както гласи рекламата, „не с кого да е, а с Любо Киров – най-любимия Киров в страната!“ В петъчната нощ – приканват организаторите – „вземете приятелите си (или няколко усмихнати тикви) и се „скрийте” на III-я етаж“.

Чудесно! Който, значи, си няма приятели, може да ги замени с празни тикви! Ето ти едно потресаващо просто решение на проблемите със социалните контакти.
В столичната зала „Рейнбоу плаза“, сред подобаващо зловещ интериор с паяжини, градусите на настроението ще вдига популярната хип-хоп група „Ъпсурт“, както и красавиците от балет „Нова“, които щели да блестят в специално подготвени за празника костюми. Представяте ли само каква покъртителна гледка ще са тези красавици, нагиздени като вещици и върколачки?!

Абсурдна е и програмата на култовия Yalta сlub, който също ще посрещне на 31 октомври посетителите си с тематична зловеща атмосфера и „кърваво парти“. Тук ще се вихри, както обещават, самият граф Дракула, рекламиран като „жив мъртвец, който не диша, но мисли, ловува и убива – с кървави очи, зловеща усмивка и остри зъби, жаден за безсмъртие и прясна кръв“. А тематичният купон ще премине под призива... „убий идола си"! Туй щяло да рече, че „ако това е Жената котка, нека бъде с надрано лице, ако ли пък е Супермен – нека наметалото му бъде скъсано, а очите – насинени“!

Просто прекрасно! И несъмнено – много възпитателно, нали? После се чудим откъде е тази агресия у днешните младежи. Ами няма как тя да не ескалира на фона на такива уродливи забавления, нямащи нищо общо с родните традиции, християнския морал и изконните български добродетели.

Впрочем, дали на някой от тези, които ще се правят на маймуни в нощта на 31 октомври, му минава през главата мисълта, че на следващия ден – 1 ноември, България ще почете народните си будители. Няма да се учудя, ако феновете на иностранния Хелоуин смятат, че будителят е човек, който свети с тиквен фенер и буди задрямалите върколаци.
Кога ли всъщност ще се събудим от този омагьосал ни сън, който ни е вкарал в зомбиращата нереалност на вносното житие-битие?!


В категории: Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
майки майк
19.11.2014 12:04:01
0
0
Авторката цели проблема точно в десятката. Много е убедителна и нахъсена.чуството е потресаващо. Проблема е актуален. Важното е дали ще си вземем забележка от написаното.Малко съм скептично настроен. Парите са си на хората и те ще правят с тях каквото си поискат.a
1
Анонимен-читател
02.11.2014 10:50:50
0
0
Против,съм да празнуваме Хелоуин-езически келтски -английски празник.Вещиците са измамни демони духове.Християнчето българско дете и младеж далече от тия английски празници.Библията пише с Господното слово-По далече от бесове и вещиците.[bluescreen]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки