В Дания хранят прасетата с... мляко


В Дания хранят прасетата с... мляко
28 Октомври 2014, Вторник


Заради забраната на Русия да внася стоки от Европа в датските ферми се е натрупало такова количество мляко и месо, че се налага или с него да се храни добитъка,

Автор: Дина Харизанова

или да се унищожи. На прасетата например на много места в момента се „сервират“ млечни продукти, а местните котки се угощават с пилешко филе.
Самите аграрници коментират създалата се ситуация като истинско унижение, тъй като целият им труд отива за храна на животните. И ако ембаргото не падне скоро, още през следващата година се очаква много ферми в Дания да банкрутират.

„Преди ние премахвахме от свинското месо цялата сланина и кожата, след което го изнасяхме в Русия. Но повече не правим това – сега просто се налага да го изгаряме всичкото. Срамно е първокласни продукти, произвеждани от нас, да отиват за храна на котките“ - възмущава се месопроизводителят Ерик Кристенсек.

Тъжно е и положението в Испания, където около 20 % от реколтата по принцип е предназначена за експорт на изток. Когато санкциите влязоха в сила, на европейските експортьори на плодове се наложи да търсят други пазари за реализацията на своята продукция – в Америка, Югоизточна Азия и в Близкия изток. Но фермерите твърдят, че така не могат да покрият някои от разходите си и това не им е толкова рентабилно, колкото да продават плодовете си в Русия.

В Мадрид например, в знак на протест срещу бедственото си положение, овощарите дори раздават безплатно непродадената си фруктова реколта.
Припомняме, че ембаргото срещу вноса на продоволствия от страните от ЕС, а също и САЩ, Австралия и Канада, бе въведено на 7 август. Под ограничението не попадат само отделни видове готова продукция от месо и риба.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки