Часовникови кули у нас се събраха в книга


Часовникови кули у нас се събраха в книга
Корицата на книгата
27 Октомври 2014, Понеделник


Единствена по рода си книга, която събира в себе си най-старите и емблематични часовникови кули у нас, е вече на книжния пазар.

Автор: Десант

На страниците на изданието са поместени авторски снимки и исторически данни за повече от 50 часовникови кули и над 180 камбанарии и сгради с часовници, датиращи от древни времена по българските земи.  
Книгата е условно разделена на две части – историческа и фотографска.

Разказът в първия дял започва от древността, когато  хора постепенно осъзнават ролята на понятието време и правят първите опити за отмерването му. Изданието проследява появата на първите слънчеви и водни часовници в Египет – защо и на кого са били най-необходими уредите за измерване на времето и какъв е бил  „механизмът“ им на работа.  Разкриват се интересни факти и за отмерването на времето в Древен Китай, в Европа и в различните краища на света. Книгата дава отговор на редица любопитни въпроси като: Защо стрелките на часовника се движат надясно? От къде идва изразът „Времето тече“? Защо денонощието започва точно в 12 през нощта? и др.

Втората част на изданието представя „моментна снимка“ на всички часовникови кули, сгради с часовници и камбанарии в България, съществуващи в началото на XXI век. Събрани са над 320 цветни снимки, правени лично от автора на книгата – операторът Ивайло Иванов.
В продължение на пет години той изминава над 45 хиляди километра, за да заснеме както сгради с часовници на ключови места в големите градове, така и запазени във времето часовникови кули в най-затънтените кътчета на родината ни. Наред с фотосите, той преразказва и увлекателните истории за всяка една от тези емблематични постройки, съхранявани в паметта на местните жители. 

„С любопитство обикалях всеки град и селище, за да изслушам разказите на местните, предавани от поколения наред…Запечатвах всеки кадър, опитвайки се да уловя и предам реалната атмосфера на обекта и живота около него“, споделя авторът, който иначе от девет години живее във Франция.
В професионалната си биография Ивайло Иванов има записани множество документални и игрални филми и телевизионни продукции, снимани у нас и в чужбина. Освен това е организирал, финансирал и участвал в няколко етнографски експедиции с международно участие, проведени в нашата страна.


Една от илюстрациите в изданието – 30-годишният Стефан Стефанов ежедневно навива часовника на кулата в с. Владимирово, общ. Бойчиновци

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки