Конкурс


Конкурс
24 Октомври 2014, Петък


„Знаци на народната памет“


Нашият конкурс „Знаци на народната памет“ приключва на 1 ноември. В този брой публикуваме последните предложения, които ни изпратиха нашите читатели.
Както бяхме обещали при обявяването му, след селекция от специалисти, най-добрите фотоси ще бъдат използвани като илюстрация на нашия традиционен Патриотичен календар за 2015 г.

Съвсем в последната минута получихме десетина снимки от Стоя Янчева от с. Ясна поляна, общ. Приморско. Както самата тя споделя в писмото си до нас, каузата, на която е посветила живота си, е да издири, съхрани и популяризира онова, което е останало като знак на народната памет в Страднжа планина.

Едно от нейните предложения, които сега представяме, е паметната плоча на Александър Георгиев – Коджакафалията (останал в историята като Бащата на Бургас заради своята пословична благодеятелност в полза на гражданите на морския град), която признателните българи са издигнали в родното му място – странджанското село Зидарово (сн. 1).
Другата фотография е запечатала момент от полагането на цветя на гроба на Паскал Иванов – секретар на четата на войводата от Преображенската епопея в Странджа Георги Кондолов (сн. 2). Святото място се намира край село Ясна поляна, а покрай него е обособен китен малък парк, носещ името на героя.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки