Няма етнос „мюсюлманин“


Няма етнос „мюсюлманин“
Много помаци у нас са убедени до фанатизъм, че нямат нищо общо с българския етнос, защото са мюсюлмани
23 Октомври 2014, Четвъртък


Повод да пиша тези редове е статията на Димитър Душков от Белене „Време е българските мюсюлмани да се върнат при корените си“,



поместена във в. „Десант“ от 19 септември 2014 г. Но причината е, че както него, така и мене силно ме притеснява и тормози факта, че голяма част от българите, изповядващи ислямската религия, се самоопределят като турци. Друга не по-малка част така наречените „помаци“, също изповядващи исляма, твърдят, че принадлежат към някакъв си етнос „мохамедани“.

Това съм го установил от разговори с помаци от Гоцеделчевско и Велинградско, с които сме работили заедно около десетина години. Опитвал съм се да ги вразумя, да им докажа, че са българи, чиито пра-пра-прадеди насилствено са възприели ислямската религия и турски имена. Усилията ми се оказаха без успех. Те са надъхани до фанатизъм в твърденията си, че нямат нищо общо с българския етнос и затова не носят български имена.

А всички тези момчета и мъже от 20 до 50 години имат основно образование, а някои и средно. Нямам обяснение какви са били тези учители, преподавали им история и литература, какви са били тези класни ръководители, че не са просветили тези деца, че не са им отворили очите.
Питам го един помак: „Преди преброяването на населението в коя етническа графа те писаха преброителите: българин, турчин, арменец или евреин? Той ми отговаря: „мохамеданин“. Опитах се да му докажа, че това е вероизповедание, а не етнос, но човекът упорито продължи да твърди, че е имало такава графа в преброителните списъци.

Продължавах убежденията си с други доводи. Казвам им, че всеки етнос има свой език. След като вие сте от помашки етнос, защо не говорите на помашки език, а говорите на чист български език? Значи принадлежите към българския етнос, което означава, че трябва да носите български имена. Посочвам им пример със Сирия – там около 20% от населението изповядват християнска религия, но не носят европейски имена – български, руски, сръбски, френски и т.н.

Но помаците са неумолими и твърдо стоят на позициите си, подобно на македонистите, че не са българи. Разговаряли сме и на политически теми. Без всякакво колебание те признават, че на всякакви избори винаги са гласували за ДПС и не защото ДПС много се е застъпвала за решаване на социално-икономическите им проблеми, а защото, ако Движението не влезне във властта, ще им бъдат върнати българските имена. Каква робска психика им е насадена от агитаторите на ДПС. За какво връщане при корените си пише Димитър Душков?

Освен към учителите, имам и въпроси към Българското национално радио, към Българската национална телевизия, към националния печат. Къде са те? За какво са? Само да разпространяват новини ли, или и за просвета, за култура, за популяризиране на историческите факти?!

Григор Атанасов
с. Бракьовци, общ. Годеч


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки