В отговор на вашите въпроси


16 Октомври 2014, Четвъртък


Имам себорея на главата, която ми причинява силен сърбеж. Има ли изпитани рецепти от народната медицина, с които да се преборя с това заболяване?
Тинка Петрова, Ямбол



Различават се мазна и суха себорея. При сухата е налице намалена продукция на мастен секрет, при която местата на космените фоликули се покриват със ситни люспи – пърхот.
При отпадането им се оформят розови петънца с различна големина. Субективно излющването на фините люспички се съпровожда от сърбеж.
Причините за възникването на това заболяване са смущения във функцията на половите жлези, нарушена дейност на нервната система, нарушение в нормалната обмяна на веществата като подагра, затлъстяване, заболявания на черния дроб, стомашно-чревния тракт.

Лечение
Чрез диета. Трябва да се приемат храни, богати на вит. А – моркови, зелена салата, спанак, тиква, боб,  домати, аспержи, пипер, дини, пъпеши, брюкселско зеле, ябълки, сливи. Също така храни, съдържащи вит. Е – семена, ядки, зехтин, сьомга.

Полезни са и тези, в които вит. С е в голямо количество - сладък червен пипер, магданоз, броколи, карфиол, зеле, домати, целина, спанак, грейпфрут, киви, портокали, зелени лимони, ананас, както и малини, боровинки, диня, пъпеш, ягоди.
Благоприятни са и богатите на вит. В и на протеини храни – ориз, пшеница, овес, соя, боб, грах, леща, птиче месо, риба, яйца, фъстъчено масло.
Особено полезно е пиенето на най-малко 2 л вода (особено през лятото), за да се избягва дехитратирането на организма.

Ето и няколко рецепти:
Рецепта 1 – Мас и сяра се вземат от аптеката, разтварят се на водна баня. Със сместа се маже кожата на главата, престоява 40 мин. до 1 час, след което се измива с шампоан.

Рецепта 2 - В студена вода се прибавят 2 капки масло от благородна лайка, 2 капки лавандулово масло и 1 капка гераниево масло. Отгоре на водата се получава мазен слой. Обира се с парченце плат и се налага върху раздразнената кожа.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки