Представиха шифрована телеграма отпреди 101 години


Представиха шифрована телеграма отпреди 101 години
Част от експонатите в изложбата
12 Октомври 2014, Неделя


Документът дава информация за преселенията по онова време в района на Свиленград

Автор: Христо Христов

Оригинален документ, от който става ясно как и защо 720 български семейства от Мустафапашанско (Свиленградско) са били принудени да напуснат родните си огнища в началото на октомври 1913 г., представи тези дни общинската библиотека в граничния град. Секретната телеграма, изпратена от  пълномощния ни министър в Цариград Тошев до Министерството на външните работи, съобщава, че по това време 983 семейства на българи от Източна Тракия са се заселили в общо 13 села на каазата.

Документалното свидетелство се показва за първи път и е част от експозицията по случай 102-годишнината от освобождението на Свиленград от османско робство, която бе отбелязана на 5 октомври.
По този повод библиотеката извади пред широката публика книги и документи, хвърлящи светлина върху най-драматичните събития от историята на града – освобождението му от българската армия през есента на 1912 г. и пълното му разоряване от турски военни части под командването на Енвер бей година по-късно.

Посетителите могат да се запознаят и с 12-томната история на войната между България и Турция, издадена от Министерството на войната през 30-те години на миналия век. Уникалното издание е притежание на библиотеката при СОУ „Д-р Петър Берон”. Сред експонатите е и дневник на военните операции в Тракия, воден от Г. фон Хохвехтер, майор от отоманската армия, аташиран към генералния щаб на Махмуд Мухтар паша. Той е озаглавен „В огъня с турците” и е издаден през 1913 г.

Библиотеката излага за първи път оригинала на „Безсмъртни епопеи”, дело на видния местен поет и журналист Петър Раковски. През октомври 1912 г. той напуска работата си в свиленградското кметство и става доброволец в Балканската война. Ранен е тежко и по-късно умира от раните си.

В свиленградския музей до ноември ще може да се разгледа и изложбата „Ненадминат по сила и ненадминат по храброст - българският цар Самуил”. Тя се организира съвместно от Националния археологически институт с музей при БАН и Общински исторически музей – Свиленград и е посветена на 1000-годишнината от смъртта на забележителния владетел, която честваме този месец. 23 постера представят тематично историческите събития, разиграли се в края на X и началото на XI в. – времето, което е пряко свързано с управлението на цар Самуил и неговите наследници. Паната са богато илюстрирани със снимков материал, а информацията в тях е дадена на български и английски език.

Акценти в тази експозиция са личностите на Самуил и неговите братя – Арон, Мойсей, Давид, и родословното дърво на династията на Комитопулите, от която произхожда царят. Предоставени са данни и за резиденциите на българските патриарси; столиците на българския владетел Охрид и Преспа, както и базиликата „Св. Ахил”, където се намира родовата гробница на цар Самуил.

Интерес представляват и постерите на два епиграфски паметника, които са представени чрез снимки и превод – „Битолският надпис” на цар Иван Владислав (1015-1018), в който владетелят посочва, че е племенник на Самуил; и „Самуиловият надпис”, от който става ясно, че родоначалник на Самуиловата фамилия е великият боил комит Никола.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки