Лишаване от наследство


Лишаване от наследство
09 Октомври 2014, Четвъртък


Имаме пряк наследник, от когото още преди да сме починали, сме забравени. Редките му посещения в годината – два или три пъти, или още толкова телефонни обаждания


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

не изчерпват синовните грижи за родителите. Да не споменаваме за приемствеността на родовата ценностна система, която трябва да се предава като щафета от поколения на поколения, за да се запази българщината. Това за съжаление не става.   
В този случай моето лично мнение е, че наследник с такъв морал трябва да бъде лишен от наследство, но какво казва законът? Той има или няма право на наследство?
Л. от София

Съгласно чл. 3. от Закона за наследството (ЗН) не може да наследява като недостоен:
а) който умишлено е убил или се е опитал да убие наследодателя, неговия съпруг или негово дете, както и съучастникът в тия престъпления, освен ако деянието е извършено при обстоятелства, които изключват наказуемостта, или ако е амнистирано;
б) който е набедил наследодателя в престъпление, наказуемо с лишаване от свобода или с по-тежко наказание, освен ако набедяването се преследва с тъжба на пострадалия и такава не е била подадена;

в) който е склонил или възпрепятствувал наследодателя чрез насилие или измама да направи, да измени или отмени завещанието, или който е унищожил, скрил или поправил негово завещание или съзнателно си е служил с неистинско завещание.
В чл. 28 от ЗН е посочено, че когато наследодателят остави низходящи той не може със завещателни разпореждания или чрез дарение да накърнява онова, което съставлява негова  запазена част от наследството.

Съгласно чл. 29, ал. 1 от същия закон частта от наследството вън от запазената част е разполагаемата част на наследодателя. Запазената част при едно дете е - 1/2 от имуществото на наследодателя. Или иначе казано, можете да завещаете половината от имуществото си на друго лице, а не на сина ви. Ако завещаете повече от допустимата ½  част от наследството, синът ви може да иска намаляване на завещателното разпореждане до размера на неговата запазена част.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Мария Добрикова
11.06.2018 00:00:41
0
0
Здравейте. Имаме къща на село. Предписана е на чичо ми, като баща ми е лишен от дял. Баба почина, дядо е жив и той се явяваше пряк наследник. Аз съм внучка и също нямам дял. Чичо иска да се жени и да предпише къщата на жена си. Как може да спасим имота си и да възстановим правата си?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки