В Италия ще правят вино по рецепта на Вергилий


В Италия ще правят вино по рецепта на Вергилий
07 Октомври 2014, Вторник


Италиански археолози се канят да започнат винопроизводство по начините, описани от Вергилий, съобщи преди време „Гардиън“.


Експериментът ще се проведе в базата на Университета в Катания, Сицилия, с подкрепата на Националния център за изследвания на Италия. Понастоящем екипът, работещ върху този проект, вече е засадил лозята, като първата реколта от тях се очаква след около четири години.

При изготвянето на виното учените ще се опрат на Вергилиевото произведение „Георгики“ и на трактата на древноримскиа автор Луций Колумела, озаглавен „За селското стопанство“. За да стане напитката със същия вкус, какъвто са го докарвали древните римляни, експериментаторите ще се откажат от използването на съвременни торове и химикали, като ще обработват земята с дървени инструменти, а лозите ще бъдат прикрепяни с помощта на дървени пръти. По време на ферментацията на виното пък то ще бъде налято в керамични съдове, закопани в земята до гърлото и намазани отвътре с пчелен восък.

За получаването на напитката няма да се използват и изкуствени ензими и вкусови добавки. „За да подсладят киселото вино, римляните са добавяли в него мед и вода. По-киселото оставяли на робите си, а сладкото произвеждали за патрициите. Ние ще се постараем да докараме и двата вида“ - споделя Марио Инделикато, който е един от ръководителите на проекта.

Единствената пречка по пътя към автентичното древноримско вино може да стане неправилно подбраният сорт грозде. „Колумела споменава в своя труд около 50 сорта. Можем само да гадаем какви са техните съвременни еквиваленти“ - заявява Инделикато.
Дидактичната поема на Вергилий в четири книги „Георгики“ се предполага, че е публикувана през 29 г. пр. Хр. Тя разказва за различните отрасли на тогавашното селско стопанство. Първите три тома са посветени на земеделието, овощарството и лозарството, а четвъртият – на скотовъдството и пчеларството.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки