Кой държи язовирите?


Кой държи язовирите?
Преливникът на един от най-старите язовири у нас - „Бели Искър“ Снимка: panoramio.com
07 Октомври 2014, Вторник


Министерството на земеделието се сети да проверява собствеността на водоемите в страната


Министерството на земеделието и храните се заема да изясни собствеността на всички язовири у нас, включително и на тези, които не са под шапката на ведомството. Това увери аграрният министър Васил Грудев на среща с неправителствени организации от аграрния сектор, сред които Асоциация на младите фермери, Национална земеделска камара, Национален аграрен съюз, Българска асоциация "Биоземеделие", федерация "Земеделие и горско стопанство" към КТ "Подкрепа" и представители на "Напоителни системи".

На срещата министър Грудев съобщи, че се започва картографиране на всички водни обекти в България и създаването на паспорт на всеки язовир. Той ще съдържа цялата информация за съоръжението - водосбор, обем, потенциални заливни участъци и др.
Ще бъдат идентифицирани и опасните язовири.
Със задачата са натоварени Главна дирекция "Земеделие" и дирекциите "Хидромелиорации" и "Напоителни системи" към министерството.

Язовирите в страната са общо 2787, от тях 212 са държавна собственост, 2183 – общинска, а 26 - частна. За 314 водоема обаче не се знае чии са и кой ги стопанисва. Според Закона за водите има отделно и 52 язовира, които се водят от национално значение. Те са 100% публична държавна собственост. Използват се за електропроизводство и се стопанисват от предприятието „Язовири и каскади“ към НЕК ЕАД.

78 язовира са в предаварийно състояние според констатациите в извършените досега проверки, заяви в началото на септември Асен Личев, шеф на дирекция „Управление на водите” в Министерството на околната среда и водите. По 10 от тях са предприети частични ремонтни действия.
За 7 язовира има изготвени проекти за възстановяване на стените. „Белчев дол”, Габровско, е с отнето разрешително за водовземане и осигурено финансиране за извършване на ремонтни работи. Концесията на „Лялинци”, Трънско, е прекратена, обобщи тогава Личев.

До срещата с неправителствените организации с министър Грудев се стигна, след като те изпратиха писмо до МЗХ, в което в осем точки настояха за взимане на спешни мерки против наводненията.
Сред исканията бяха да се изнесе пълна информация кой стопанисва язовирите в цялата страна и това да стане публична информация, достъпна в интернет, която да се поддържа и актуализира.

На стопанисващите под аренда водоемите да се вмени конкретна отговорност и дейности, които трябва да извършват, както и тежки санкции при всяка грешка, защото от тях зависи съдбата на хиляди български граждани, тяхното имущество, посеви и насаждения, а понякога и животът на много хора. Тези задължения и тяхното изпълнение също да станат публични. Друго тяхно предложение е, ако не може да се установи чия собственост е даден язовир, да се приема, че реално няма такъв и да се вземат мерки той да влезе във владение или на държавата, или на съответната община, концесионер и да е ясно кой управлява водите. В същото време специализираните държавни и общински структури и фирми, които се занимават с контрола на състоянието и поддържането на водоемите, да бъдат адекватно и навременно финансирани.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки