Третият щурм на Плевен оживя край Панорамата


Третият щурм на Плевен оживя край Панорамата
28 Септември 2014, Неделя


Над 200 души взеха участие в мащабна военноисторическа възстановка

Автор: Пламен Николов

Над 200 реконструктори взеха участие в мащабната военно-историческа възстановка „Третият щурм на Плевен” в града, станал един от символите на Руско-турската война, донесла свободата на България след петвековното турско робство.
Възстановката бе и с международно участие – в нея се включиха около десетина души от румънската реконструкторска организация „Традиция милитара”. Те представиха действията на съюзната румънска войска, която участва в третия щурм на Плевен. В спектакъла участваха представители на повече от 20 клуба на Национално дружество „Традиция” в цялата страна.

Третият щурм на Плевен започва на 11 септември /нов стил/ 1877 г. Той е най-кръвопролитният епизод от Плевенската епопея. В тридневните боеве загиват над 10 000 руски и румънски воини. Турците са превърнали Плевен в силно укрепена крепост.
Атакувани са редутите Гривица, Кованлък и Исса ага. След тежки сражения руските и румънските войски успяват на 11 септември да овладеят редутите, но в следващите дни след пет контраатаки турците успяват да се завърнат на позициите.

Възстановката пресъздаде превземането на редута Кованлък от руските и румънски войски. Историческият спектакъл започна с общовойскови строй, след това бе пресъздадено посрещането на руския император Александър Втори и проверката на бойните умения на войниците.
„Бойните действия” започнаха с разузнаването на казашките отреди – командосите на руската имперска войска. Основна заслуга за автентичното пресъздаване в ролята на казачеството имаха възстановчиците от Регионален клуб „46-и пехотен Добрички полк”.

Те за пореден път демонстрираха своята отлична подготовка, перфектно облекло и въоръжение и бойните си качества. Униформата на кубанските казаци е клубна за добричките възстановчици. След разузнаването казаците ликвидираха предна турска позиция и заедно с пехотата щурмуваха редута.
Пироефекти, артилерийски гърмежи и 6000 халосни изстрела от автентичното историческо оръжие на реконструкторите допълниха впечатлението от живата картина, върнала хиляди родолюбци към една от съдбоносните битки в новата българска история.

Участниците от Добрич за пореден път впечатлиха с уменията си във фланкирането с шашки – запазена марка в бойното изкуство на казаците. Още в края на август, преди възстановката на епичните боеве на Шипка Снежана Иванова, 15-годишната Зорница Върбанова и Петър Косев, който също е ученик, представиха подготвеното си месеци наред изпълнение с хладни оръжия.
В Плевен въздействието на танца с шашки върху публиката бе изключително. Няколко хиляди души бурно аплодираха уменията на Зорница, която заслужено получи поздравления за усилията, които полага за усъвършенстване на уменията си като възстановчик и за удивителните резултати, които постига.


В категории: Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Генади Савов
28.09.2014 12:14:09
0
0
Третия щурм за Плевен е предшестван от завземането на гр.Ловеч от руснаците,които сломяват местния турски гарнизон и прекъсват пътя София-Плевен от,кадето Осман паша получава военна помощ.Генерал Скобелев води в атака руските войски те завземат турски окопи-спец.укрепления редути.Руските казаци са потомци на Бат Бояновите прабългари-останали да живеят в Украйна сл.разселв.на бълг.народ-смъртта на кан Кубрат.Казаците владели сечта със сабя и шашка с български техники почти неотразими за врага.Казака е боец по рождение.Неслучайно казаците завзели предната турска позиция.Поради грешка на някои руски генерали нее даден целия руски резерв за подкрепа и след тежки битки с около 12 хиляди убити руски войни руската армия отстъпила завзетите турски окопи и Плевен остава в турски ръце.[bluescreen]
1
ASPARUH
28.09.2014 08:47:34
0
0
ZAEDNO S RUSNATSI,RUMANTSI E POBEDENA ARMIATA NA OSMAN PA6A.NE SE GORDEA S USPEHITE NA RUSNATSI,RUMANTSI.AZ SE GORDEA S POBEDITE NA HAN KRUM,KALOYAN.
SA6TO TAKA I POSTIGNATOTO RAZVITIE NA STRANATA PO VREMETO NA TODOR JIVKOV.
MEJDU DRUGOTO NE SAM KOMUNIST,NO ISTINATA E TAKAVA.BEZPLATNI BOLNITSI,U4ILI6TA,VSI4KI GRAJDANI NA EDNO NIVO.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки