Използват съда за спиране на гражданско недоволство


Използват съда за спиране на гражданско недоволство
Храбрите поморийки Иванка Пулева, Таня Гюрова и Ваня Жекова (от ляво надясно) протестират срещу роднинските назначения в местната власт
26 Септември 2014, Петък


Три будни поморийки са съдени за клевета, негодували публично срещу съмнителните сделки с общински имоти и роднинските назначения в местната власт

Автор: Георги Ваташки

Ако сте общински чиновник с повечко власт или местен партиен феодал и някой от „простосмъртните“ граждани ви поиска сметка за безобразията във владенията ви, какво трябва да направите? Съдите ги за клевета и то за суми, които клетниците със сигурност няма откъде да изкарат. Номерът е да ги размотавате по съдилищата години наред, за да избиете трайно от главите им мисълта, че могат пак да се бъркат в „управленските“ работи. Така ще има поука и за други данъкоплатци, които биха понечили да задават неудобни въпроси.

Описаното дотук не е някакъв хипотетичен абсурд, а съвсем реална ситуация, случваща в днешни дни в Поморие. Двама заместник-кметове – Илия Джингов и Кунчо Гайдов, и един висш чиновник Бистра Господинова (шеф на дирекция „Култура“) в морската община съдят за клевета три обикновени жени от градчето, като исковете срещу тях са за по 3000 лева.

„Вината“ им - излезли да протестират срещу шуробаджанащината и съмнителните сделки с общински имоти. Нищо, че това е право, гарантирано им от Конституцията в уж демократична България. Но явно правата на гражданите имат друг прочит в Поморие.
На подсъдимата скамейка са Таня Гюрова, Иванка Пулева и Ваня Жекова, които са сред най-дейните членове на „Национален фронт за спасение на България“ в морския град. Последното заседание по делото в Бургаски районен съд бе на 23 септември. То обаче бе отложено по искане на адвокатите на Община Поморие за пети пореден път под предлог, че свидетелите на обвинението не могли да дойдат.

За да бъдат допълнително сплашени, в съдебната зала иначе влязоха цели петима юристи от правния отдел на местната администрация, изпратени от кмета Иван Алексиев (ГЕРБ), който стратегически не присъства в списъка на ищците.
Точно численият състав на правния отдел бе един от поводите за протеста на поморийци. В раздутия щат на трудов договор се водят девет души, сред които са племенникът на бургаския областен лидер на ГЕРБ Христо Бойчев и дъщерята на бившия депутат (пак от ГЕРБ) Валентин Николов. Натискът срещу трите жени започва още на 5 август 2013 г., когато те внасят уведомление до МВР-Поморие и до кмета на града, че възнамеряват да започнат протести действия пред сградата на общината.

Няколко дни поморийския градоначалник се опитва да осуети митинга под предлог, че уведомлението не било подписано от организаторите, което не отговаря на истината. Алексиев дори настоява протестиращите да се изместят в близката градинка до сградата на общината и да си викат на воля, но след 18.00 ч., когато всички чиновници отдавна са се разотишли.

Гюрова и съмишленичките й не се уплашват от измислените доводи на Алексиев и започват ежедневни протести, към които с всеки изминал ден се присъединяват все повече техни съграждани. Исканията им са за прекратяване на сделките с общински имоти и за проверка, която да установи има ли роднински назначения в местната власт.

Отговорът на герберския кемт е светкавичен. Вместо обаче сам да си цапа ръцете, с разправата срещу Таня Гюрова, Иванка Пулева и Ваня Жекова се заемат неговите заместници Илия Джингов и Кунчо Гайдов, както и шефката на общинската дирекция „Култура“ Бистра Господинова. Основен герой и инициатор в съдебната трагикомедия обаче е Джингов. В частната си тъжба до Районен съд – Поморие, той обяснява от какво е засегнат.:

„При влизане и излизане от Административната сграда към Центъра за административно обслужване и трите, в момента, в който ме видеха, започваха едновременно да скандират – „Илия Джингов кмет халтура, продавач на зеленчук, марш оттук. Назначен си в общината като братчет от родата.“ Тези скандирания се отправяха към мен в присъствието на много граждани, туристи и колеги, а дори и при посещение на делегация от Република Турция на 9 септември 2013 г. Казаното в мое присъствие и описаните по-горе изрази са унизителни за честта и дейността ми, защото с оглед установените в обществото морални норми ме охарактеризират отрицателно. Това обстоятелство е причината за още по-драстичното засягане на честта и достойнството и ми причиниха и психически стрес за продължителен период от време, душевна болка и страдание…“

Джингов бе назначен в морската община на май 2013 г. като заместник-кмет с ресори образование, култура, туризъм, здравеопазване, трудова заетост и спортни дейности. Всичко това му е поверено за управление, не защото има нужната квалификация (завършил е НСА) или някакви други заслуги, а защото се явява първи братовчед на кмета Иван Алексиев.
Двамата с Джингов не за първи си раздават пари по роднински, бъркайки дълбоко в общинската хазна.

В началото на тази година местният парламент, доминиран от ГЕРБ, гласува да се отпусне финансова помощ на сина на зам.-кмета - Георги Джингов. От публикуваното решение на сайта на ОбС не става ясно точно каква сума проси за сина си Илия Джингов. Вписано е обаче основанието за това – семейството било социално слабо. Щом един заместник-кмет се изкарва беден, тогава какво остава за реалните социално слаби фамилии с даровити деца?

Ще кажете, че за тях има специален фонд към Община Поморие. Така е, но първият получил субсидия от нея е... Георги Джингов. Това става през ноември 2012 г. Причината - бил се занимавал с ветроходство. Конфликтът на интереси се вижда отдалеч, като се има предвид, че именно баща му отговаря за финансирането на местните спортни клубове.
В края на миналата година името на Джингов се появи в списъка на Сметната палата за несъответствия, които са констатирани при проверката на декларациите, подадени по Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни и други длъжности.

Оказва се, че заместник-кметът е „пропуснал“ да декларира данни за съпругата си. Тя притежава дялове в фирмата „Джи порт“ ЕООД, занимаваща се със строителство и... спортни дейности.
За другият „засегнат“ от протестите заместник-кмет - Кунчо Гайдов, в Поморие се говори, че пряко е замесен в редица опорочени обществени поръчки за пътно строителство в региона. Освен  това, заедно с градоначалника и с Джингов, тримата се самопредложиха през декември 2013 г. за така нареченото „допълнително материално стимулиране“. Солидната сума бе гласувана набързо без дебати от съветниците на ГЕРБ. Какви бяха заслугите на тримата – никой от поморийските данъкоплатци не разбра, въпреки че парите излязоха пак от техните джобове.

За борбата на Таня Гюрова с местните власти „Десант“ е писал неведнъж. Активистката на родолюбивата партия е в основата на тежка дългогодишна битка за връщане на земите на Българско солнодобивно кооперативно дружество. Вече почти 20 години тя упорито търси справедливост за имоти, за които наследниците на някогашните кооператори на поморийските солни полета притежават автентични нотариални актове, но въпреки това не могат да си влязат във владение.

През октомври 2013. Гюрова успя да изкара на бял свят факти за това как хората на Алексиев се опитват да продадат тайно църковни имоти, заведени от общински чиновници в кадастъра като пустеещи земеделски земи.
Таня Гюрова, Иванка Пулева и Ваня Жекова не възнамеряват да се откажат от търсенето на истината. Следващото заседание по делото е на 11 ноември, като „Десант“ ще следи развитието на случая.


За другия „обиден“ зам.-кмет Кунчо Гайдов се говори, че е замесен в редица опорочени обществени поръчки, свързани с пътно строителство в региона Заместник-кметът Илия Джингов е първи братовчед на кмета на Поморие

В категории: Горещи новини

8
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
8
таксиметров шофьор
24.07.2016 16:45:36
0
0
Дъщерята на тази „ будна “ поморийка - Иванка Пулева е доктор Даниела Радева, която пред очите на сума народ, без да гледа къде кара колата си на заден ход и
говорейки по телефона блъсна човек пред дома си и вместо да му даде първа помощ, според Хипократовата клетва в която се е клела, заедно с „ будната“ си майка си започнаха да го ругаят и обиждат , без да мислят, че там можеше да бъде детето и внучето им.
Докторката заяви пред полицаите, че „другия път като го види този човек ще го смачка нарочно“.
7
съсед на демиреви
26.11.2014 13:40:23
0
0
Жекова протестира срещу роднинските назначения ...срещу леля си , която работи в общинат и нейнат снаха също общинарка първа братовчедка -т. н. Демиреви
6
спортист
26.11.2014 13:28:48
0
0
Браво за Георги Джингов!, това дете непрекъсното печели първите места в състезанията и това може да се провери от в-к Десант и ако на него не му се даде парична наград за стимул, която закона позволява на кой да се даде на някои , който е на 10 или 5 място в състезанията?
5
приятелка на Жекова
26.11.2014 12:50:17
0
0
Горките клетници !Без пукната стотинка,а самите те заведоха хиляда и пет дела , а уж нямали пари!Как платиха на адвокатите си ?А тези три жени имат и много мръсни усти и май заслужават и други поморийци да заведат срещу тях дело, че техните клюки край нямат.Горката родолюбива партия да си избира по-читави активисти, че с такива ще има доста дълго да си плаща на гласоподаватели за да гласуват за нея.
4
десантката
26.11.2014 12:37:04
0
0
Три луди поморийки!Браво на местната власт,че е завел срещу трите луди дело, неможе кой каквото си иска и както му е удобно да ходи да вика и обижда.А на вестник Десант мога да кажа , че до тях не се нареди нито един поморийец да ги подкрепи.така че, непишете простотий!А относно дъщерята на госпожа Пулева , която е личен лекар в село, мога да кажа , че се е възползвала от живущите пенсионерите и на тяхно име и без тяхно знание е издавала зелени рецепти ,като ги е продавала на наркомани!Нека вестник Десант да го провери!Ама надали ще провери като госпожата е председател на НФСБ а вестникът го обслужва!
3
мина
26.11.2014 11:23:00
0
0
Много ми е интересно Жекова с каква диплома е?Доколкото знам тя е технолог по вината за каква еколожка е седнала да претендира.
2
поморийка
26.11.2014 11:19:42
0
0
явно на гюрова не са и както трябва нещата след като 20 години търси справедливодт за земите си , да беше спечилила досега едно дело?!А не тези управници са и виновни и да излиза с глупави плакати срещу тях, хак и е делото!
1
zad kulisite na kapitana pe
02.10.2014 06:41:02
0
0
tesi 3 pomorijki imat mnogo hiljadi simpatisanti i samishlenizi .
no trjabva da se pravi razlika meshdu besobidni shegi ,kleveti ot zavist ili kompromati s zel unishenia na konkurenziata .
besobidni shegi sa kato se kashe she general zaimov se kasva taka poneshe vsemal shesto pari na saem a general lukov se kasva taka zashtoto bil na gosti v grad kar lukovo .v balgaria trjabva da se reshat njakoi prinzipni i dalboki protivoreshia v obshtestvoto za da moshe da se konkurira uspeshno na vanshnia pasar . zatova e dobre vav vsjako po goljamo naseleno mjasto da ima klub kadeto seljani i grashdani da spodeljat s juristi ,agronomi i drugi tehnite problemi
i da im se pomaga
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки