Патриотичният фронт почете делото на Хайтов


Патриотичният фронт  почете делото на Хайтов
Венци пред бюст-паметника на Николай Хайтов в столичната Борисова градина поднесоха съпредседателят на НФСБ Валери Симеонов (в ляво) и лидерът на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов
19 Септември 2014, Петък


Родолюбците отбелязаха тържествено 95-ата годишнина от рождението на бележития творец

Автор: Десант

Ако Хайтов беше жив, би се обърнал към всички нас със „Здравейте, патриоти!“
С тези думи актрисата Галя Асенова, водеща на предаването „От българско, по-българско“ по телевизия СКАТ, откри на 15 септември в столичната Борисова градина тържеството за 95-ата годишнина от рождението на великия белетрист, драматург и публицист Николай Хайтов, организирано от коалиция „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО“.
„Радетел на българската кауза, родолюбецът Николай Хайтов никога не е принадлежал към онзи слой от българската интелигенция, който гледаше безучастно, с предателско пренебрежение на физическия и духовен геноцид над нашия народ“, каза в словото си за твореца писателят Ивайло Христов.

„Тук, пред паметника на бащата на модерния национализъм Николай Хайтов, сме се събрали убедени патриоти. Радващо е, че с всяка изминала година българинът все повече се връща към корените си и патриотизма. Вече не само телевизия СКАТ и в. „Десант“ говорят за Хайтов и неговите идеали, но и все повече медии.
Това са белезите на едно възраждане и ние сме горди, че сме следовници на делото на Хайтов“, заяви съпредседателят на „Национален фронт за спасение на България“ Валери Симеонов.

Той сподели още, че предстои изграждането на два други паметника на Хайтов, като изтъкна: „Това ще са материалните жестове на нашето уважение, а духовните ще са като изпълняваме ежедневно и последователно целите и идеалите си в името на България“.
Лидерът на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов сподели пред събралите се десетки членове и симпатизанти на родолюбивата кауза своите спомени от срещите си с великия писател.

„Във време на безродие, когато през 80-те години на миналия век майкопродавците правеха експерименти с българския дух, Хайтов беше от малкото бунтуващи се срещу това. Днес нека заръчаме на децата си, които отиват на училище, да бъдат не само добри ученици, но и добри българи. Затова в читанките си те трябва да научават за будителите като Паисий, Вазов, Хайтов. България, без своето възраждане няма бъдеще“ - изтъкна той.
Пред бюст-паметника на Николай Хайтов пламенно слово произнесоха още председателят на Съюза на независимите писатели в България Марин Кадиев и Бойко Беленски, доктор по история.

На събитието прозвучаха записи с оригиналния глас на писателя. В негова памет бяха изпълнени в съпровод на гайда и любимите му родопски песни „Руфинка“ и „Излел е Дельо хайдутин“.
Кандидат-депутати, членове и симпатизанти на родолюбивото обединение почетоха големия български писател и в Смолян. На паметното тържество там присъстваха водачите на листите на Патриотичния фронт в Смолян – Силвия Трендафилова, и за Кърджали Ирина Караджова.

„Синът на Родопа планина остави приживе голямо културно и литературно наследство на България. За нас той е съвременният народен будител и просветител. Няма да е пресилено, ако кажем, че той е символ на българското просвещение. Николай Хайтов е патрон на телевизия СКАТ, на НФСБ, а сега и на Патриотичния фронт. Затова и предлагаме като реформа в българското образование – на първо място да се възстанови възрожденският дух на българското образование и да се въведе в училищата дисциплината „патриотизъм”, посочи Силвия Трендафилова. Поклонението завърши с поднасяне на венци и цветя пред мемориала на Хайтов на входа на Родопския драматичен театър, носещ неговото име. Автори на паметника са синовете на писателя скулпторът Александър Хайтов и архитект Здравец Хайтов.


В знак на почит патриотите организираха честване на годишнината от рождението на писателя и пред паметника му край Родопския драматичен театър в Смолян

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки