Фермата на Георги и Даниела - любовта в имение „Обичковци”


Фермата на Георги и Даниела - любовта в имение „Обичковци”
16 Септември 2014, Вторник


Слънцето изгрява над слънчогледовите насаждения. Лъчите падат по зеления покрив, а сенки играят по прозорците и придават причудливи форми


на глинените фигури, изписани по стените. Под навеса сушени букети мащерка, жълт кантарион и други билки носят неповторим аромат. Градината е събрала най-различни цветя и дръвчета, а между тях каменни фигури оживяват сред зеленината. Утрото разкрива величествена панорама в сърцето на Белоградчишките скали.
Звучи като приказка, но това е домът на Георги и Даниела, в местността Горен Крупец, Видинска област. Те наричат стопанството си имение „Обичковци”. Занимават се с биоземеделие, а къщата е по проект на Георги.

Интересите му към строителство с естествени материали започват преди повече от 15 години. Първоначалните му опити за такива проекти са за социални жилища. Днес традиционните техники за градеж с глина, дърво и камъни са заменени от строителство със съвременни синтетични материали. За строежа на къщата са използвани редица техники. Тя служи за демонстрация на различни видове градежи с натурални материали, а същевременно е съвременно и комфортно жилище. Архитектурата на сградата се слива с околния пейзаж, като повтаря силуети на склонове и има жив зелен покрив. Орнаментите по стените са изработени от различни цветове глина. Както цветовете, така и дизайнът са заимствани от природата, а на фигурите са придадени естествени форми.

Извън фермата Даниела реставрира стари предмети, а Георги провежда курсове за строителство с естествени материали. Двамата създават проект за инсталиране на прабългарска юрта, изграждане на традиционна пещ за хляб и закупуване на етнографска сбирка. Построяването на дом от глина е трудоемък процес, затова имение „Обичковци“ отваря широко врати за посетители от цял свят, често доброволци пристигат, за да обменят опит и идеи.

„Участието им има двоен ефект - хората научават техниките на градежите и помагат при довършването на сградата. В интернет има вече доста сайтове, които дават информация за места като имение „Обичковци”, които приемат доброволци - така се свързваме с тях”, споделят Георги и Даниела.

Семейството се нанася преди около три години на това място. Началото на строежа започва преди седем, когато Георги купува мястото и започва „да рисува” дома на мечтите си. Идеята за къщата се заражда въз основа на стремежа им за живот в хармония с природата и за желанието им да възстановят културните традиции. „Земеделието в нашия случай е по-скоро елемент от опита ни да живеем независимо - отглеждайки сами по-голяма част от храната си, произвеждайки енергията си, рециклирайки отпадъците.

А е био просто защото такива са разбиранията ни - да следваме природните закони, да не нарушаваме равновесието. Природата сама е измислила всичко, нужно e само да имаме очи за това и да прилагаме нейните механизми”, казва Даниела. Фермата е в процес на биосертификация вече втора година. Отглеждат се предимно естествено устойчиви на болести култури. Производствените мащаби не са големи. В семейната градина има различни видове зеленчуци, плодове, подправки и цветя.

Семейството се грижи на принципа на пермакултурата за 16  декара от най-древната пшенична култура - лимец, както и за сортове като спелта и корасан. Проблем се явява съжителството на традиционно земеделие и биоземеделието. При падане на дъждовете различните препарати и торове се пренасят от дъждовните води и замърсяват биокултурите. Стопаните все още търсят решение на проблема.

В овощната градина дръвчетата също се подбират според устойчивостта им на болести. Подхранват се с оборски тор или тор от калифорнийски червей. Най-голямо плододаване има при ябълките, сливите и вишните, дюлите и кайсиите също се развиват добре, но с променлив успех. Отглеждат се и лешникови насаждения.
Най-добре развито пермакултурно земеделие има в зеленчуковата градина. Тя изобилства от съчетаване на култури и засаждане на растения, играещи роля на пазители като латинка, невен и тагетис. Изцяло се залага на натурални средства за защита, а семената за повечето култури Георги и Даниела отглеждат сами. Бъдещите проекти включват отглеждане на традиционни култури като синап, резене и ароматни треви. Сред обитателите на семейната ферма са пчели, кокошки и две кучета.

Георги и Даниела имат много идеи и за пестене на ресурси. Водата от зеления покрив се събира и се използва за поливане. Електричество си осигуряват чрез хибридна система от блок от слънчеви панели и вятърен генератор. Максималната мощност на слънчевите фотоматрици достига 3 киловата, а мощността на вятърния генератор – 2 киловата. Във фермата отпадъците се събират разделно - в контейнерите за смет се изхвърлят само метал и пластмаса, всичко останало се дава на кокошките или се изгаря.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки