Астероид носи името на световноизвестен наш диригент


Астероид носи името на световноизвестен наш диригент
Йордан Камджалов
08 Септември 2014, Понеделник


Знаете ли какво е космически обект 52292? Това е астероид, открит от НАСА през юни 2012 г. и кръстосващ пространството някъде отвъд Юпитер,



Автор: Георги Ваташки

носещ названието Камджалов. Парчето космическа скала е кръстено на световноизвестния диригент Йордан Камджалов. Едва 34-годишен, неговото име вече е наредено от импресариите до знаменитите му колеги Клаудио Абадо и Зубин Мета.
Той е първият българин, приет в специалността „Дирижиране“ в Берлинската музикална академия, а престижното издателство Kubon & Sagner отпечата книгата му „Звукови светове. Диригентът Йордан Камджалов“ на цели седем езика. От март той е генерален музикален директор на Филхармоничния оркестър и Оперния театър на германския град Хайделберг, където живее от 12 години.

Йордан е първият чужденец, спечелил конкурса за престижния пост, избран измежду близо 200 кандидати с гласовете на специално жури, цялата филхармония, всички солисти, оркестранти, хористи и 41 видни общественици в немския град. Нашенецът оглавява и прочутия местен фестивал за класическа музика Heidelberg Schloss Festival.
Сънародникът ни е роден в Търговище през 1980 г. в семейство с традиции и интереси в областта на музиката. Майка му Стоянка е музикален преподавател, а баща му Тодор е инженер. Данчо, както с обич и респект го наричат в родния му град, учи пиано от 4-годишен, а рекордът му е 13 часа и 40 минути непрекъснато свирене на клавишния инструмент.

„Докато майка ми преподаваше музика, ние със сестра ми кръстосвахме тротоарите. Срещахме се с различни музиканти. Винаги съм казвал, че общуването е богатство, а дирижирането е средство за общуването, защото диригентът е комуникатор.
Преди мислех, че музиката е по-важна от хората. Но с времето разбрах, че хората правят музиката, защото партитурата е като брашнен чувал - колкото повече тръскаш, толкова повече пада. Получаваш нови усещания и виждаш скрити елементи“, шегува се Камджалов.
Той завършва с отличие СОУ „Проф. Никола Маринов" в родния си град и е приет в столичната Национална музикална академия. Младият талант обаче е раздвоен между пианото и любовта си към физиката и астрономията. Музиката надделява и след дипломирането се записва и в Британската музикална консерватория, която завършва със златен медал.

През 2002 г. се мести в Берлин, за да премине на още по-високо стъпало и да следва диригентство. От германската столица Йордан тръгва по света и печели различни конкурси един след друг. Така вписва в биографията си постижения като финал на Международния конкурс за млади диригенти в Безансон, Франция, през 2007 г., първа награда на Четвъртия международен конкурс за диригенти Jorma Panula във Финландия, награда за изключително високи артистични постижения от Берлинската академия на изкуствата, както и номинация за приза „Най-добър оперен диригент на годината“ от немското радио.

Славата му расте, а с това и признанията на публика и специалисти. През 2005 г. Камджалов е поканен да ръководи оперен спектакъл с участието на Комичната берлинска опера. Ангажиран е като диригент в „светилища“ на класическата музика като Дворцовия театър „Райнсберг“ в Германия, „Концертхаус“ в Берлин и Дома на музиката в Порто. Участва в редица престижни музикални фестивали в Швейцария, Франция, Австрия, Германия.
В началото на 2012 г. Йордан с изненада научава новината, че Центърът за малки планетни тела към Световния астрономически съюз и НАСА кръщават открит наскоро астероид на негово име.

„Бях на летището във Виена и съвсем случайно попаднах в интернет страницата на НАСА, където видях новината, че са кръстили космическия обект с името „52292 Kamdzhalov", спомня си нашият сънародник. Той често се шегува, че когато му писне Земята, ще замине за планетата си, която „не е далеч, само 520 млн. километра оттук, в пояса между Марс и Юпитер“.
Това му придава смелост през март миналата година да се запише да учи астрономия и физика в Свободния университет в Хайделберг: „За мен беше мечта да се свържа с тези, които проникват в Космоса, да се запозная с актуалните проблеми във физиката и астрономията. Тръгнах на лекции и се чувствах безкрайно щастлив. Жалко е, че човек не може да е пълноценен в повече от една област.“

Друга допирна точка между музиката и астрономията Йордан Камджалов демонстрира в началото на тазгодишния сезон в Хайделберг. Той го открива с концерт на тема „Вселена", който протича съвместно с немския Институт по астрономия и цялата музикална година преминава като спирала под наслов „Еволюция". През юни 2014 г. пък диригентът организира конференция в Германия на тема наука, изкуство и философия, която премина при голям интерес.

Младият роден талант не забравя България и всяка година се завръща със семейството си в родния си град, където организира майсторски класове за бъдещи пианисти. Прави такива и в София. През 2012 г. пък създава фондация на свое име в подкрепа на млади български творци.
„Мнозинството от българите в чужбина казват, че биха се върнали веднага, но при други условия. Ако не виждаха у нас една безпрецедентна, безотговорна и антинационална политика. В България талантите не могат истински да се разгърнат, а за творческата личност това може да е много болезнено. Но светът се крепи на мечтите ни“, не спира да вярва Камджалов.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки