Девет туристически маршрута по следите на вечността


Девет туристически маршрута по следите на вечността
Дряновският манастир
26 Август 2014, Вторник


Музеи, църкви и манастири, екопътеки, римски селища и пещери са сред 68-те културно-исторически обекта и природни забележителности в Дряново, Горна Оряховица и Велико Търново

Автор: Здравка Христова

Девет общи туристическа маршрута разработиха общините Велико Търново, Горна Оряховица и Дряново. С тях в Централна Стара планина и в района на столицата на Второто българско царство се надяват да привлекат през четирите сезона на годината поне 370 000 посетители.
С тях се представят следите на вечността, местната кухня, както и възможностите за селски и приключенски туризъм. Българските и чуждестранните гости от европейските страни ще могат да обиколят и усетят духа на родните традиции и да пробват лечебната сила на минералните ни извори и спа процедури.

Общият проект на трите общини е наречен "Бяло, пурпурно, синьо, зелено - следите на вечността”. Бялото символизира античното наследство, пурпурното се свързва със средновековното величие, синьото - с Възраждането, а зеленото е символ на природата и съвремието.
Наред с традиционните културно-исторически маршрути в рамките на този проект Велико Търново предлага възможностите на спа туризъм в хотелите в града, където ще пребивават посетителите след обиколките, Дряново акцентира на приключенските атракции, а Горна Оряховица – на кулинарните изкушения.

Районът изобилства със забележителности, великолепна природа и вековна история, разкриваща своите тайни пред погледа на посетителя. Приятният климат,  добрата инфраструктура и географско положение в полите на Стара планина от своя страна допринасят за високата му атрактивност.

Многобройните екопътеки и туристически маршрути дават възможност да се стигне до едни от най-красивите кътчета на страната ни, намиращи се тук - речни дефилета, водопади, пещери и вековни гори. Антични градове и крепости, средновековни православни храмове и манастири, архитектурни шедьоври от Възраждането – това са само част от културните ценности на този край. А в музеите там се съхраняват едни от най-богатите в национален мащаб сбирки от безценни артефакти и съкровища от няколко исторически епохи.

Посетителите ги чака топло гостоприемство, те ще могат да се насладят на домашно приготвената храна от разнообразните рецепти на вкусната местна кухня, някои от които с дълголетна история.Търсещите силни усещания, ще се убедят, че това е място, където скуката е непозната. Пещери, природни забележителности, редки растителни видове, отвесни скали, чакащи да бъдат покорени, са сред предизвикателствата пред спортните натури и любителите на природата.

Многобройните събития и фестивали от своя страна предлагат на туристите богата палитра от емоции, срещи с нови хора и култури, досег до изкуството на различни епохи. През четирите сезона на годината тук е интересно с многото възможности за почивка и забавления.
Сред 68-те културно-исторически обекта и природни забележителности, включени в деветте туристически маршрута, са крепостта Царевец, средновековните църкви в Асенова махала, античното селище Никополис ад Иструм, римското тържище Дискодуратера край Дряново, двете пещери край града, Дряновският манастир, местността Камъка, музеите в трите населени места, Еменската и Хотнишката екопътека с водопадите си.

Туристическите пакети са с продължителност от два до пет дни. "Назад във времето" е ориентиран основно за чужденци и включва крепостта Царевец, музеят "Затворът", където е пребивавал и Левски, Конакът, Археологическият музей, църквата "Св. 40 мъченици", няколко къщи на Колю Фичето в Дряново и редица други забележителности. Четиридневният маршрут действително ще върне туристите в годините на величието на Второто българско царство.

"Назад към античността" е предназначен за българските туристи с почти същите обекти, но включва допълнително античния град Никополис ад Иструм, някои от големите художествени галерии, Самоводската чаршия с нейните самобитни майстори и пещерата "Бачо Киро" край Дряново.
Поклоннически туризъм с посещения само на църкви и манастири в трите общини предлага пакетът "Символи на вярата". Регионът на старата столица е бил средище на християнството и дом на Българската патриаршия и над 20 са уникалните обекти, които си заслужава да бъдат посетени.

На уста Колю Фичето е посветена обиколката "Шедьоврите на майстора". Самобитният строител, определян и като баща на българската архитектура, всъщност е обединяващото Велико Търново, Горна Оряховица и родния му град Дряново звено. Десетки са сградите, съградени от него.
Специално внимание заслужават Конакът във Велико Търново, където е приета Търновската конституция, Преображенският манастир с уникалното "Колелото на живота", Къщата с маймунката, Плаковският манастир „Св. пророк Илия“, както и обителта "Света троица". А Дряново буквално на всяка крачка пази спомена за бележития си съгражданин.


В Градския исторически музей е отделено специално място за него с богата експозиция от фотоси, документи и макети на негови сгради. Една от построените от него къщи - Икономовата, днес е приютила икони от XVII до XIX век. Етнографски експозиции и местни фестивали са включени в маршрута "Делници и празници от миналото". Предвидени са обиколки из Арбанаси, битовите сбирки в Горна Оряховица, Долна Оряховица, както и къщата "Асен Разцветников" в село Драганово.

В мултимедийния посетителски център в старопрестолния град, по-известен като Музеят на восъчните фигури, са показани битът и величието на Второто българско царство от времето на династията на Асеневци. Няма турист, който да не пожелае да види и емблематичния аудиовизуален спектакъл "Звук и светлина".
Така на практика, по което и време да посетят трите града, посетителите винаги имат богат набор от културно-исторически мероприятия, които да разнообразят престоя им.

Привържениците на екстремните изживявания и хората с приключенски дух със сигурност ще предпочетат пакета "Емоции в зелено". Тук са всички екопътеки в района. Там гостите могат да се полюбуват на прекрасните природни гледки на водопада Момин скок в Емен и на Хотнишкия водопад.
В Горна Оряховица е екопътеката "Камъка", която стига до хижа "Божур". В Дряново освен спускането в пещерата "Бачо Киро", може да се направи разходка в парка "Приключенският остров" и по екомаршрута "Виа Ферта".

Околностите на местността Стринава и крепостта Градът пък дават възможност за среща с муфлони и запознаване с типичните за региона планински растения и гъби.
За десерт остава екопътеката "От Дискодуратера до наши дни". Тя е изградена през 2008 г. и е с дължина 3 километра. Маршрутът й минава по стария римски път за Августа Траяна, по античен мост и покрай стара мелница.За още по-смелите е ориентиран пакетът "Приключенски тур - дръзки и смели". Той е двудневен и в него са включени обхождане на най-старата в България екопътека - „Еменската“, а в следобедните часове е предвидено скално катерене в района на Велико Търново.

За следващия ден остават нови планински маршрути в Дряново и слизане в някоя от необлагородените пещери. Следва обяд в Дряновския манастир, красиви минути с иконите в него и посещение на пещерата "Бачо Киро".
Ако пък имате само един ден на разположение и искате да видите нещо различно от Царевец, Арбанаси и музеите, можете да си изберете дестинацията "Емоция до край". Тя включва разглеждане на Килифаревския и Капиновския манастир с водните му лилии и пешеходен тур из Дряново.

За отегчените от динамиката на града е предназначен продуктът "На гости" - петдневен маршрут за селски туризъм. В него са включени Еменската екопътека, Хотнишкият водопад, риболов на Янтра или Росица и обяд на открито на хижа "Божур" над Горна Оряховица.
Следва разходка по тесните калдъръмени улички на Арбанаси с местните църкви и манастири. Третият ден е посветен на курортното селище с лековити извори Вонеща вода. На следващия е отпътуването за Царева ливада. Там, ако посетителите имат късмет, могат да случат празника "Ракия магия" в село Зая, рок фестивала в Ганчовец, или просто да се отдадат на риболов.
Последният ден е за разходки сред природата в Гостилица.


Крепостта Царевец Античното селище Никополис ад Иструм

В категории: Горещи новини , Пътеводител

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки