Конфликт на интереси с ГМО в Канада


Конфликт на интереси с ГМО в Канада
26 Август 2014, Вторник


„Какъв ще е светът без ГМО?“ Над този въпрос сериозно са се замислили канадски учени и медици, които бият тревога, че повечето хранителни продукти в Канада съдържат ГМО.

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

Органичната продукция в северноамериканската страна е голяма рядкост и на практика е изместена напълно от генномодифицираните стоки. На генни изменения са подложени семената за плодове и зеленчуци, както и зърнените култури. Държавата задължава фермерите да купуват за сеитба само ГМО посадъчен материал и семена.
Проучването на последствията от използването на плодовете на генното инженерство в Канада е пряко свързано с конфликт на интереси. Канадската частна компания „Монсанто“ е собственик на 90 % от генетично видоизменената продукция в страната. Фермерите са задължени да купуват от нея семена за посев. Изследванията на ГМО се правят в лабораториите на „Монсанто“, а не на държавно ниво.

Активистът в областта на защитата и контрола на качеството на хранителните продукти Тони Майтра алармира: „По какъв начин Канада дава разрешение за внедряване на ГМО? „Монсанто“ предоставя резултати от собствените си изследвания, потвърждаващи, че генномодифицираните организми били безопасни. Налице е конфликт на интереси – продукцията трябва да се изследва от независими лаборатории“.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки