Спанак се сее от средата на август до началото на есента


Спанак се сее от средата на август до началото на есента
26 Август 2014, Вторник


Спанакът е ценна зеленчукова култура. За негова родина се счита Югозападна Азия,  по-точно Персия. През VII век той е бил разпространен в Китай,

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

а в Европа се появява доста по-късно. В Англия и Франция листният зеленчук започва да се отглежда като земеделска култура през XVI и XVII век, а в България - в края на XIX и началото на XX в.
Спанакът е богат на витамини (А, В, С и др.) и белтъчини ( до 34% ), на лесно усвоявани от организма  минерални соли на желязото, натрия, калия и др. Има къс вегетационен период, може да се отглежда през есента и рано напролет.   

За есенно производство той се засява от средата на август до началото на есента. Най-често негови предшественици са картофи, дини, пъпеши, лук.
Сеитбата на спанака може да бъде разпръсната (на равна повърхност) или редова. За предпочитане е редовата сеитба. Семената се засяват на дълбочина 2-3 см. На големи площи сеитбата се извършва с редосеялка, на разстояние 20-25 см ред от ред, върху лехо-браздова повърхност – по 5-6 реда. За 100 кв.м са необходими 250-300 г семена, а на декар – около 2-2,5 кг.     

Поради слабо развитата си коренова система и бързия темп на растеж спанакът има повишени изисквания към влагата (тя трябва да бъде над 70 % от ППВ) и хранителния режим на почвата. При интензивния растеж на листата спанакът извлича от почвата най-много калий, азот и по-малко фосфор.
При благоприятни условия за развитие спанакът е готов за прибиране 35-50 дни след поникването на семената, когато растенията са образували 8-10 добре развити листа. Обикновено реколтата се прибира в края на октомври – началото на ноември. В зависимост от нивото на провежданата агротехника, при оптимални условия добивът на тази култура от декар може да бъде над 1000 кг.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки