Животни от 12 области са заразени с болестта син език


Животни от 12 области са заразени с болестта син език
19 Август 2014, Вторник


Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по храните са предприели всички необходими мерки за ограничаване и ликвидиране на заболяването


син език по животните. Определена е надзорна зона около огнището, в която влизат населени места от 12 области на страната – Хасково, Кърджали, Смолян, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Шумен, Пазарджик, София област и Габрово. На тези места е забранена нощната паша от 19:00  до 8:00 ч., а животните, показали признаци на заболяването, се унищожават. Извършват се непрекъснати прегледи на възприемчиви едри и дребни преживни животни и се вземат кръвни проби за изследвания.

В началото на седмицата ветеринарните власти откриха огнище на болестта по животните син език в село Селци, община Садово. В кръвните проби, взети от две кози на местен фермер, са открити антитела, съобщи директорът на пловдивския клон на Българската агенция по безопасност на храните д-р Иван Шиков. Изследват се и животните от цялата Пловдивска област.
До средата на август резултатите от тестовете в повечето общини ще бъдат готови. Д-р Шиков напомни, че фермерите трябва да търсят ветеринар при най-малки съмнения за заболяването син език.

Ветеринарномедицински специалисти от страната са командировани в засегнатите от заболяването населени места за извършване на дезинфекция в и около заразените животновъдни обекти, торищата и местата за водопои на животните. Правят се и пръскания против комари, които са основният разпространител на заразата.
След установяване на щетите Българската агенция по безопасност на храните ще обезщети стопаните по пазарните цени на унищожените животни.

Болестта син език се разпространява по домашните и дивите преживни животни. От нея най-често боледуват овце, при някои щамове смъртността може да достигне до 70%. Преди 1998 г. това заболяване е докладвано много рядко в Европа и е смятано за тропическа болест, характерна само за Африка.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки