Община Пловдив започва реставрацията на 122-годишен фонтан


Община Пловдив започва реставрацията на 122-годишен фонтан
16 Август 2014, Събота


Уникалният фонтан на Деметра, създаден и монтиран през 1892 г. в чест на Първото българско изложение в Пловдив, ще бъде реставриран.

Автор: Камен Колев

Решението за възстановяване на уникалния паметник на културата е взето след месеци проучвания с участието на експерти, представители на Министерството на културата и на Националния институт за недвижимо културно наследство.
След реконструкцията на оригиналния фонтан, той ще се върне на същото място, където е поставен през 1892 г.. Така другите варианти, които се обсъждаха – за създаване на реплика, преместване в някои от музеите на Пловдив и други, са отхвърлени.

Средствата, необходими за демонтажа, транспорта, съхранението и реконструкцията на водното съоръжение, са около 45 000 лева, информира зам.-кметът Димитър Кацарски. И уточни, че това е далеч по-малко от 190-те хиляди лева, които бяха поискани най-напред. Възстановяването ще бъде извършено от същата реставраторска фирма, която прави реконструкцията на паметника „Левски" в столицата. Процесът по обновяването ще продължи три месеца.

Фонтанът  на Деметра е първата творба на големия флорентински скулптор Арнолдо Дзоки, който е автор и на паметника „Цар Освободител" в София, на скулптури в Русе, Севлиево, Оряхово и  Дряновския манастир. Шадраванът е направен по поръчка на австрийския император, за да го връчи като сватбен подарък на княз Фердинанд. Първоначално той е монтиран в София, но князът го дарява на Пловдив с искане да бъде поставен на входа на Първото българско изложение, което е открито на 1 август 1892 г. в Цар-Симеоновата градина.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки