Ешерихия коли и още нещо в питейната вода на Кърджали


Ешерихия коли и още нещо в питейната вода на Кърджали
Екипи на ВиК, пожарната и водолази започнаха разчистването на язовир „Боровица“
16 Август 2014, Събота


В проблема с мътилката от чешмите се преплитат много политика и далаверите на турски бизнесмен

Автор: Гергана Костова

Кошмарът с питейната вода на Кърджали, Момчилград и 35 села в района продължава, след като преди месец прехвалените й качества се сгромолясаха, а наяве изплуваха повече политически догадки и нападки, отколкото прокурорски доказателства. Все още е валидна и забраната за ползването й за пиене и готвене.

Последните проби показаха наличие на бактерията Ешерихия коли след анализите на водните проби от пунктовете в кварталите „Студен кладенец“ и „Прилепци“. Поредната масирана дезинфекция на водопроводната мрежа с високо съдържание на хлор, която се състоя от 3 ч. на 9 август до 3 ч. на 10 август т.г., не успя да се пребори с безпрецедентната мътност. Взетите впоследствие проби са доказали, че водата от язовир „Боровица“ е негодна за пиене.

Здравните инспектори продължават с изследванията на питейната вода от всички пунктове. За резултатите от периодичните лабораторни изследвания, както и за отмяна на забраната за ползване на водата за питейно-битови нужди, населението ще бъде допълнително уведомено, утешават от РЗИ. Дотогава гражданството ще продължава да се харчи за бутилирана минерална вода, цените на която търговците не пропуснаха да повишат.

Кризата с питейната вода избухна преди месец, когато чешмите бяха затлачени с кална кафява течност с остра миризма. След около две седмици умуване екипи на ВиК и на пожарната с участието на водолази започнаха разчистването на язовир „Боровица“ от десетките тонове дървета, изтръгнати с коренищата от баирите и застрашаващи преливника. Приливна вълна от 2,5 куб. метра в рамките на 10 часа е довлякла дървета с диаметър до половин метър и дължина 10 метра следствие на поройните дъждове през юли, тази причина посочи областният управител Бисер Николов като провокатор на бедствието.

Акцията по почистването на водохранилището от огромните количества дървесна маса все още продължава. В началото й областната управа бе поискала подкрепление от армията, но определените 40 души са били пренасочени към водния ад в Мизия.
Според ст.н.с. Христо Добрев, един от утвърдените специалисти с европейско признание за създаването на коагуланти за пречистване на водите, причина за невижданата мътност от чешмите на Кърджали не са пороите, а тестването на нов химикал, произведен от турската фирма АСН с президент изселника от Търговище Сунай Йозкълъч. 

През 2007 г. турчинът с още двама съдружници основава в Бурса фирмата „Солво технолоджи“ за производство на реагенти и започва с патента и технологията на въпросния български учен Христо Добрев. Впоследствие, след санкции на тамошните власти заради екологично опасната фабрика в центъра на турския град, Йозкълъч изнася производството в близка местност, а бившите му съдружници още се съдят с него, като твърдят, че той е подправил 80% от документите. Той обаче добавя към оригиналната формула на основата на алуминиевия сулфат и органични компоненти. Притежава и разрешително от здравното ни министерство от кабинета на Орешарски.

Междувременно Добрев също организира производството на коагуланта в Сливен и 8 г. снабдява пречиствателната станция в Кърджали. Неговият продукт е на базата на полиалуминиев хлорид сулфат, патентован е в Швеция, Финландия и Дания, и гарантира пречистване на водата според най-високите стандарти.

Има твърдения, че Йозкълъч лично е пристигнал при съоръженията на язовир „Боровица“ и е инспектирал действието на собствения си продукт, предложил е подкрепа от инженерите във фирмата си. Коментирал е, че мощностите на пречиствателната станция се нуждаят от модернизация и че аварията би могла да се дължи на погрешно зададена доза от препарата или на човешка грешка в механичния процес.

Тестовете са продължили 12 дни, а на десетия ден станцията аварирала. Фирмата на „гения“ от Бурса няма търговски отношения с ВиК, но по неведоми и още неустановени пътища е успяла да измести дългогодишния доставчик на доказания коагулант.
Следите водят към областния лидер на ДПС Бахри Юмер – първо, Йозкълъч сам се е пъчил с близките си контакти с него и, второ, фирмата-вносител на опасния химикал е „Флаш текстил“ ООД. Юмер е дългогодишен кмет на община Джебел, фирмата е регистрирана в градчето.

Шефката на ВиК в Кърджали инж. Кера Василева още в първото си изявление около водната катастрофа посочи, че турският коагулант е пуснат в язовир „Боровица“ на 16 юли, но след пороите от 24 юли и свляклата се огромна дървесна маса в него употребата му е прекратена. Тогава мътността на водата достигна 350 мг на литър, а здравето на над 70 000 души в региона беше подложено на невиждано изпитание.

По неофициална информация прокуратурата е разпоредила проверка. По официална информация БСП иска възмездие за виновниците, както и компенсации за потърпевшите потребители. Дружеството ВиК пък е апетитна мишена по традиция за БСП, ГЕРБ и ДПС, и началствата се сменят при всяка смяна на властта. Никой не знае кога и дали отново от чешмите ще текне онази същата планинска ледено студена и много вкусна питейна вода.


От чешмите в Кърджали продължава да тече мътилка

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки