Защо Меркел продължава да си говори с Путин


Защо Меркел продължава да си говори с Путин
15 Август 2014, Петък


Германският канцлер подчерта в свое интервю, че винаги е поддържала конструктивното сътрудничество и смята така да бъде и занапред


Канцлерът на Германия Ангела Меркел възнамерява да продължи преговорите с президента на Руската федерация (РФ) Владимир Путин във връзка с разрешаването на украинската криза, независимо от въведените санкции по отношение на Русия.
„Винаги съм се изказвала за конструктивно сътрудничество с Русия и съм готова да следвам това и в бъдеще. По тази причина се старая много, въпреки санкциите, нишката на преговорите с руския президент да не се къса. Но за конструктивно сътрудничество винаги са нужни повече от един човек“ – заявява Меркел в свое интервю, публикувано в сряда във в. Sachsische Zeitung.

Успоредно с това, главата на германското правителство е категорична, че не признава политиката на Кремъл по отношение на Украйна. „Спазването на териториалната независимост на една държава, а също и невъзможността да се променят границите едностранно, е главна европейска договореност“ – изтъква тя, отбелязвайки че присъединяването на Крим към Руската федерация се явява нарушение на този принцип.
Канцлерът смята, че Украйна трябва да има възможност сама свободно да приема решения относно своята конституция, политика, а също и степента на самостоятелност на източните си региони.

Действията на Русия в Крим Германия разглежда като анексиране на полуострова, припомня Меркел. „Там нямаше съгласуване на референдума с правителството, както например в Шотландия, и нямаше множество резолюции на ООН, както в Косово. Затова и поведението на Русия в Крим не бе признато от нито една международна организация“ - изтъква тя. По думите й, когато една такава „анексия“ се използва на Стария континент като политическо средство, то мирът, поддържан в продължение на много години, е подложен на опасност.

Европейският съюз и САЩ въведоха на 1 август нови икономически санкции срещу Русия във връзка със ситуацията в Украйна. Те са призвани да ограничат достъпа на редица руски банки до капиталовите пазари в Евросъюза. В частност ЕС забранява на своите инвеститори да купуват акции и облигации на руските държавни финансови институции – ВТБ, Банката на Москва и Роселхозбанка. На свой ред президентът на РФ Владимир Путин издаде указ, забраняващ или ограничаващ за година вноса на някои видове продукция от страни, приложили икономическите санкции срещу Москва.

В Русия съществува впрочем федерален закон „За специалните икономически мерки“, който е приет от Държавната Дума, одобрен от Съвета на Федерациите и подписан от руския президент още през 2006 г. Нормативният акт е насочен към създаване на правова основа за въвеждането на специални временни икономически мерки в случай на възникване на международна извънредна ситуация, налагаща неотложна реакция на международно противозаконно деяние или неприятелско действие на друга държава, представляващи заплаха за интересите и безопасността на Руската федерация.


В категории: Международна политика , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
zad kulisite na kapitana pe
16.08.2014 06:44:48
0
0
i putin -rusia i merkel germania imat dogovori i dogovorenosti koito gi obvarsvat
i narushavane na tesi dogovori i dogovorenosti moshe da ima neblagoprijatni p[osledizi za horata i stranite narushiteli.
vaprosite sa kakvi sa fajdite i vredite pri eventualni sblishavania ili
otdaleshavania na RUSIA I GERMANIA edna ot druga .
az zasega poddarsham politikata na presidenta PLEVNELIEV zashtoto tova e politikata na vazmoshno naj malko riskove za BALGARIA i balgarite
no moite lishni interesi mi sa po vashni ot interesite na presidenta PLEVNELIEV
i zatova ako v njakoja shushda strana otida da shiveja kakto napraviha okolo 2 miliona balgari to otivam tam kato privarshenik na presidenta PLEVNELIEV ako
toj mi dade pari s koito da shiveja dobre i v shushbina ako drugi mi dadat parite
otivam kato tehen simpatisant da shiveja v shushbina predposhitam po kururti
v subtropisheski strani ili BALGARIA no moshe da se napravi izkljushenie da shiveja v BAD FUSSING GERMANIA taj kato omam i nemski passport i govorja nemski kato balgarski .
1
българофил
15.08.2014 11:21:51
0
0
И ДВАМАТА СА ВРЪСТНИЦИ ,УМНИИ МОЖЕ БИ ЧЕ ПРЕДИ БАРЛИНСКАТА СТЕНА СА РАБОТЕЛИ -ТОЙ В КГБ ЮА ТЯ В ЩАЗИ/ КАЗАНО ЕА ШЕНА/,ЩОМ ВИНГИ НАМИРАТ КАКВО ДА СИ ГОВОРЯТ.АКО СЕ ОБЕЛИНЯТ ГЕРМАНИЯ И РУСИЯ/ЕДИНИЯ С ТАЛАНТА СИ 'ДРУГИЯ С ПРОДНИТЕ СИ БОГАСТВА ЕВРОПА ЩЕ ЦЪФНЕ КАТО ИКОНОМИЧЕСКА СИЛА.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки