Кой ще филмира „Ганчо Косерката“?


Кой ще филмира „Ганчо Косерката“?
Портрет на Цани Гинчев, худ. Иван Гецов
14 Август 2014, Четвъртък


Тази година се навършиха 120 години от кончината на родения в Лясковец писател Цани Гинчев, за когото в „История на българската литература“ има цял очерк.



Най-популярното му произведение е „Ганчо Косерката“, което отвсякъде си е една възрожденска класика – вълнуваща реалистична творба, извисена от подмолите на адското агарянско иго.
Повестта е написана през 1890 г. По това време излиза и романът на Вазов „Под игото“. Като повест „Ганчо Косерката“ е близо до това, което е „Под игото“ в историята на българския роман.

Бих предложил на режисьора Людмил Тодоров да се захване с извличането на сценарий от литературната канава на произведението и да направи пълнометражен филм по него. Когато се прочете повестта, всеки ще се увери, че в нея има плодотворно поле за многопластово визуално пресъздаване. А и непреходни теми за човешките добродетели в рискови обстоятелства.

„Ганчо Косерката“ има особен сюжетен прицел, колоритен съпротивленчески персонаж, а и оригинална интимна линия. Това съчетание би могло да изнесе много сериозен филм, обагрен не само с историческа и етнографска екзотика. Филм, близък по звучене, да кажем, до „Козият рог“.
Тодор Бакърджиев,
Русе


В категории: Горещи новини , Трибуна

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Л.Т.
03.03.2015 16:22:50
0
0
Бих помолил г-н Тодор Бакърджиев да напише и други материали за мястото на Цани Гинчев като писател и човек с многостранна обществема дейност. Интересувам се дали са известни имената на неговите потомци в наши дни, някой правил ли е опит да ги издири. Има направени и публикувани подобни изследвания за други възрожденски личности, например за рода на Петко Славейков.
2
В.Д
27.12.2014 11:18:48
0
0
Невероятна творба от един велик възрожденски поет. Дано наистина да направят филм по нея! Гаранция, че ще надмине "Козият рог" по всички параграфи. Ганчо Косерката е бил един истински застъпник на българщината в тези тежки времена. Рискувал е всичко за да помогне на унижените и смазани от турският хомот лясковчани.
1
МГ
12.11.2014 20:55:08
0
0
Солидаризирам се с мнението на автора за значимостта на повестта на Цани Гинчев "Ганчо Косерката"и предложението тя да бъде филмирана. Нека бъдат публикувани и повече материали, за дейността и цялостния житейския път на този родолюбив български автор и общественикf
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки