Предлагат таван за субсидии над 300 000 евро


Предлагат таван за субсидии над 300 000 евро
05 Август 2014, Вторник


Земеделското министерство промени концепцията си за прилагане на директните плащания по СЕПП


Тридесет браншови организации в аграрния сектор, които членуват в работната група по прилагане на схемите за директни плащания в периода 2015-2020 г., излязоха с общо становище по концепцията на Земеделското министерство за субсидиите в новия програмен период.

Те подкрепят намаляването на минималната площ за участие в схеми за подпомагане на половин хектар и предлагат въвеждане на 100 процента намаление на директните плащания по СЕПП за суми над 300 000 евро. Идеята е спестените средства да бъдат пренасочени към втори стълб за мерки, свързани с приоритетните за България отрасли като животновъдство, зеленчукопроизводство, отглеждане на овошки и трайни насаждения, биопроизводство, пчеларство, етерично-маслени култури.

Браншовиците предлагат част от средствата да се насочат към тематична подпрограма за подпомагане на малки земеделски стопанства с гарантирани бюджети по мерки „Инвестиции във физически активи" и „Биологично земеделие". Друго предложение е да се увеличат таваните от 300 000 евро със стойността на направените разходи за работни заплати, данъци и осигуровки, както и с приходите от субсидиите по СЕПП за земеделски земи, обвързани с отглеждането на животни, като една животинска единица се равнява на един хектар.

По отношение на дефиницията за „активен фермер", браншовите организации от аграрния сектор смятат, че освен изброените в концепцията на министерството изисквания, би трябвало да се добави и изискване за регистрация като земеделски производител, регистриран според българското законодателство.  
Приходите му трябва да бъдат минимум 1/2 от селскостопанска дейност, получавани за най-близката финансова година, както и да бъде разширен т. нар. негативен списък с дивечовъдни и ловни стопанства, министерства, държавни и общински предприятия и общини.

Браншовиците са категорично против прилагането на Схема за дребни земеделски стопани в новия програмен период, с изключение на Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели, което я подкрепя. Становището на 30-те организации от агросектора бе изпратено в МЗХ и няколко дни по-късно ведомството актуализира проекта си за директните плащания. По настояване на асоциациите ще се прилага намаление на директните плащанията по СЕПП с 5% за сумите между 150 000 и 300 000 евро и със 100% за субсидията над 300 000 евро, съобщават от МЗХ.

От директните плащания ще се изваждат разходите за заплати, данъци и вноски за социално осигуряване, свързани с трудовата заетост, действително заплатени и декларирани от земеделския стопанин преди прилагане на намалението и тавана на плащанията. Съгласно прогнозните данни от Кампания 2013 г. се очаква през различните години в периода 2015-2020 г. намалението да засегне между 35 и 78 фермери.

Не може да се приложи искането на земеделските стопани от намалението на плащанията да се изключат земеделски производители, отглеждащи животни, които заявяват площи по СЕПП, посочват от МЗХ, тъй като подобно изключение противоречи на европейското законодателство и би  поставило определен брой фермери в неравностойно положение спрямо други производители. Редукцията на подпомагането се отнася само към плащането по СЕПП и не се отразява на субсидиите по другите схеми за директна подкрепа, включително на обвързаните с производството плащания.

Нов елемент в концепцията е и включеното искане на браншовите организации средствата от прилагането на намаление и таван на плащанията да се прехвърлят към Програмата за развитие на селските райони. Те ще се насочат към мерки за финансиране на отраслите животновъдство, зеленчукопроизводство, овощни и трайни насаждения, биопроизводство, пчеларство, етерично-маслени култури и подпрограмата за малки земеделски стопанства.

Концепцията е допълнена и в частта за активен фермер - отразено е предложението за разширяване на негативния списък с лицата, изключени от директно подпомагане чрез добавяне на държавни и общински органи и учреждения. Ще се въведе и допълнително изискване по отношение на селскостопанските дейности. Въз основа на критерия „приходи от земеделска дейност” ще се проверява дали земеделието не представлява твърде незначителна част от икономическата дейност на кандидата за директни плащания. Ще бъде приложен най-високият допустим от европейското законодателство праг, който изисква поне 1/3 от приходите да бъдат от селскостопанска дейност.

По този начин от подпомагане с директни плащания ще бъдат изключени всички лица, за които земеделската дейност не представлява значима част от тяхната икономическа дейност. Ще бъде въведено изискване всички кандидати за директни плащания да са регистрирани съгласно националното законодателство.
МЗХ поддържа становището, че схемата за дребни земеделски стопани трябва да бъде приложена от 2015 г. Чрез нея се цели повишаване на конкурентоспособността на малките стопанства и осигуряване на допълнителна доходност в техните стопанства. По този начин директните плащания стигат до най-малките производители по един по-улеснен начин, с намалена административна тежест.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки